İnşaat Sektörü Temsilcileri AB Sürecinde Yapılması Gerekenleri Tartıştı



İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD)'ın düzenlediği 'Avrupa Birliği Sürecinde İnşaat Sektörü' başlıklı panel, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bürokratları ile inşaat sektörü yetkililerini biraraya getirdi.

Ceylan Otel'de düzenlenen ve İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Galip Sayıl'ın yönettiği panele konuşmacı olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Sefer Akkaya, Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emre Aykar, Seremik Federasyonu ve Ege Seramik San. Ve Tic. AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, İZODER Yönetim Kurulu Başkanı ve İzocam AŞ. Genel Müdürü A. Nuri Bulut, Türk Ytong Sanayi AŞ. Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi F. Fethi Hinginar ile Boğaziçi Üniversitesi işletme Bölümü Öğretim Üyesi Deniz Gökçe katıldılar.

AB sürecinde Türkiye'nin izlemesi gereken stratejilerin, ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerinden inşaat sanayiinin bu strateji içerisinde nasıl bir rol üstlenebileceğinin ele alındığı panelde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Sabri Özkan Erbakan ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Sefer Akkaya AB uyum süreci içerisinde kamunun yaptığı ve yapacağı düzenlemelere değindiler. İnşaat sektörünün Gümrük Birliği Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana zaten AB içerisinde olduğunu vurgulayan konuşmacılar, tek şemsiye altında güç birliği yapmanın sektörü temsil etme açısından önemine değindiler.

Panelin amacının, AB sürecinde Türk inşaat sektöründe uyum için yapılması gereken düzenlemeleri, bu doğrultuda ilgili kamu kurumlarının, sektörel dernek ve birliklerin, inşaat malzemesi sanayicilerinin, müteahhitlerin üzerlerine düşen görevleri ve yapılanmaları ortaya koymak, olası fırsat ve problemleri her yönüyle tartışmak olduğunu belirten İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Galip Sayıl, "Panel katılımcılarını bu perspektifte buluşturabildiysek, kendimizi Türk inşaat sektörü ve Türkiye adına önemli bir adım atmış sayabiliriz" dedi.

"Artık, günlük hayatta AB müktesebatına uyum ve bu doğrultuda yapılan, yapılacak çalışmalar önemli bir yer tutuyor" diye konuşan Galip Sayıl, "İnşaat sektörünün AB ile ilişkileri çoktan başladı" diyerek şöyle devam etti.

"Sadece yurtiçi veya AB dışı yurtdışı pazarda faaliyeti bulunan üreticilerimizle, daha çok KOBİ ölçeğindeki bazı üreticilerimizin, AB süreci ile ortaya çıkan yükümlülüklerden bilgisi yok ya da yetersiz ve yanlış bilgi sahibi. Bizi bekleyen iş, bu konuda gereken bilinci yaratmak ve sektöre bilgi aktarmak".

İMSAD hakkında daha detaylı bilgi almak için: www.imsad.org