İnşaat Sektöründe %58 Küçülme Yaşandı

İnşaat sektörünün canlanabilmesinin uzun vadeli kredi sağlanması ve desteklerin yanı sıra vatandaşın devlete güveninin devam etmesiyle mümkün olduğu bildirildi.

Türk-Kent’e bağlı Adana-Koop Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Arslan yaptığı açıklamada, son yıllarda yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen alanlardan birinin inşaat sektörü olduğunu belirterek, yeniden canlanmanın uzun vadeli kredi imkanı sağlanması ve devlet desteğiyle gerçekleştirilebileceğini söyledi.

İnşaat sektörünün Türk ekonomisinin itici gücü olduğunu, bu nedenle acilen alınacak önlemlerle hareketliliğin sağlanması gerektiğini belirten Arslan, şöyle devam etti:

“2001 yılına oranla 2002 yılında sektörde yüzde 58 oranında küçülme yaşandı. Uzun vadeli kredi imkanı ve devlet desteği olmadığı sürece bu böyle devam eder. Faiz oranlarının düşüyor olması bir umut, ama daha etkili çözümler şart.

İnşaat sektöründe 296 kalem yan ürün kullanılmaktadır. Sektörün canlanması tüm bu iş kollarında da canlanmayı beraberinde getirecektir. Sektör, kol gücüyle çalışan insandan mimarına-mühendisine kadar her kademeden istihdamın sağlandığı bir alandır. Geniş bir yelpazede etkinlik gösterir. Bu nedenle sektörün krizden kurtulması genel ekonomiye büyük fayda sağlar.”

Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkanı İsmail Babacan da ekonomide son günlerde yakalanan olumlu havanın tüm sektörleri rahatlatacağını belirterek, “Vatandaşın devlete olan güveni yerine geliyor. Türk parası değer kazanıyor. Bunlar çok olumlu gelişmeler. Bu güven devam ederse 2004 yılından umutluyuz” dedi.

İnşaat alanının perakende sektöründen farklı olduğuna dikkat çeken Babacan, şöyle konuştu:

“İnşaat sektörü duraklama dönemine geç girer ve aynı şekilde de hareketlenir. Perakende sektöründeki durgunluğun ardından taahhütler gereği sektörde bir süre daha işler yürür.”