İnşaat Sektöründe BIM Zamanı



Autodesk’in Yapı Bilgi Modellemesi sistemine ait detayları ve uygulamaları aktardığı BIM semineri, sisteminin kullanıldığı binalara ait başarı hikâyelerine de ev sahipliği yapacak.

İnşaat sektörü için de yeni ufuklar

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Autodesk Türkiye Müdürü Taylan Dedeoğlu, 30 yıl önce kurulan Autodesk'in ana vizyonunun daha iyi bir dünya hayal edilmesinde ve yaratılmasında tasarımcılara destek vermek olduğunu söyledi. Ana felsefelerini ise 'veriye dayalı tasarım' olarak tanımlayan Dedeoğlu, bunun da henüz somutlaşmamış bir ürünün her anlamda test edilebilmesini mümkün kıldığını kaydetti. Son 10 yılda görsel efekt tasarımlarıyla Oscar ödülü alan tüm filmlerinin arkasında Autodesk teknolojisi olduğuna dikkat çeken Dedeoğlu, aynı teknolojinin inşaat sektörü için de yeni ufuklar açabileceğini ifade etti. Özellikle kamunun altyapı projelerinde dünya genelinde BIM'in bir standart olarak kabul görmeye başladığına vurgu yapan Dedeoğlu, bunun en güncel örneği olarak da İngiltere'yi gösterdi. Konuşmasında Autodesk'in yeni 'Cloud' teknolojisine de değinen Dedeoğlu, özellikle sunduğu paylaşım olanaklarının altını çizdi.

TaylanTaylan DedeoğluBIM bir yazılım değildir

Dedeoğlu'ndan sonra söz alan Autodesk Türkiye Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat Sektörleri Satış Müdürü Sevda Koçak ise BIM'in inşaat sektörü için sunduğu avantajlara değindi. "BIM, bir yazılım değildir; süreçtir" diyen Koçak, BIM'in profesyonellere daha iyi tasarımlar yapabilmeleri için girdiler sunduğunu söyledi. BIM'in bir yapının kavramsal tasarım aşamasından, inşaat öncesi, esnası ve sonrası işlemlerinin tümünü kapsayan aşamalarının en doğru şekilde gerçekleştirilmesine olanak sağlayan bir sistem olduğunu belirten Koçak, "Yapılan çalışmalar, inşaat sektöründe ciddi bir verimlilik sorunu olduğunu, projelerde işgücü kaybının ve atık probleminin yüzde 30 - 50 oranlarına karşılık geldiğini gösteriyor. BIM, daha iyi bir koordinasyon sunarak, bu kayıpları minimalize etmenizi sağlıyor" dedi.

SevdaSevda Koçak2000'lerin başından itibaren popüler olmaya başlayan BIM'in daha da yaygınlaşabilmesi için kamu desteğinin önemine işaret eden Koçak, İngiltere'nin 2016'ya kadar yüzde 20 tasarruf sağlamayı planladığı kamu altyapı yatırımlarında en stratejik unsurlardan birinin BIM olduğunu sözlerine ekledi. Türkiye'de BIM uygulamalarına da değinen Koçak, artan maliyetlerin, kontratların, yükselen BIM trendinin, özellikle yurtdışı pazarlarda iş yapan müteahhitlik firmalarını BIM'e yönlendirdiğini, iç pazarda da artan sağlık ve finans yatırımlarının önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.