"İnşaat Sektörüne 'Böyle Devam Et' Dememeli"



Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Başbakanlığa bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul’daki bir arazisini okul yapma karşılığında yap-işlet-devret yöntemiyle Hale Eğitim Hizmetleri ve Pazarlama Sanayi ve Ticaret Şirketi’ne verdi. Bu şirket de inşaat işi için NTN Mühendislik Mimarlık İnşaat Sanayi Ticaret ve Limited Şirketi ile anlaştı. İnşaat 2012 yılında başladı. 33 yaşındaki Üzeyir Özdemir 60 TL gündelik yevmiye ile inşaatta işe girdi. Sigortasız çalıştırılan Özdemir, 2 Ekim 2012’de kiriş kalıbına beton dökümü sırasında beşinci kattan düşerek can verdi.

Özdemir ailesi oğullarının ölümü üzerine İstanbul 8. İş Mahkemesi’nde dava açtı. Yapılan inceleme sonucunda, inşaatın her bir safhasının başka bir taşeron şirkete devredildiği ve şantiyede işçi sağlığı ve güvenliği konusunda önlem alınmadığı saptandı. NTN Mühendislik’in yüzde 60, Hale Eğitim’in yüzde 40 kusurlu olduğu belirtilirken ölen işçide hata olmadığına karar verildi. Mahkeme geçen mayıs ayında verdiği kararda, Özdemir’in anne ve babasına 10’ar bin, kardeşine ise 5 bin olmak kaydıyla, toplam 25 bin TL ödenmesine hükmetti. Kararda, “33 yaşında ölen işçinin anne ve babası ile kardeşinin olaydan duydukları elem ve üzüntünün bir nebze de olsa karşılanması gerektiği” ifade edildi. Özdemir Ailesi’nin avukatı Ali Şen, bu karara Yargıtay’da itiraz etti.

Şen, itiraz dilekçesinde, “Tazminat etkisiz, sembolik ve gülünç miktarlara indirgenmemeli. Manevi tazminat kan parası değildir. İşverene, özellikle de inşaat sektöründe ‘böyle devam edelim’ dedirtmemeli. Ölen işçinin ana babasının ‘iyi ki çocuğumuz öldü’ demeyeceği izahtan varestedir” dedi.