İnşaatçılar Libya'nın Kapısını Açtı 70 Firma Yatırım için Sıraya Girdi



Yıllık 20 milyar doların üzerinde taahhüt işi gerçekleştiren müteahhitler, diğer sektörlere de öncü oldu. Dünya devleri arasında yerini alan Rönesans İnşaat sayesinde 70 firma daha Libya yolcusu. Rönesans tarafından inşa edilen Kuzey Afrika'nın en büyük alışveriş merkezi 'Zümrüt' Türkiye'nin tekstil, mobilya ve gıdada önde gelen dev markalarına ev sahipliği yapacak. LCW, Koton, Mado, Colin's, Tepe Home, Çilek, İstikbal, Mavi, Twigy gibi 70 ünlü marka, inşaatı süren AVM için şimdiden yer ayırttı.

Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Türkiye'nin önde gelen perakendecilerini Libya'ya getirmeyi hedeflediklerini belirterek, "Artık işçilerle değil, perakendecilerimizle geliyoruz." dedi. 2011 sonunda bitirilmesi planlanan proje üç aşamalı ve toplamda 750 milyon dolarlık bir yatırım. Ilıcak, sonraki aşamalarda beş yıldızlı otel, 320 yataklı kalp hastanesi ve bin 800 etaplık konut yapacaklarını belirtti. 300 bin metrekare kapalı alana sahip AVM'nin inşaatında 2 bin işçi çalışıyor ve bu ülkede ilk kez bowling ve buz pateninin bir arada olacağı bir merkez yapılıyor.

Türk müteahhitlerin en önemli pazarlarından biri olan Libya'da 200'e yakın firmanın faaliyet gösterdiğini anlatan Ilıcak, bu ülkede altyapı yatırımlarına 10 yıl içerisinde 45 milyar dolarlık kaynak ayrıldığına dikkat çekti. Türk firmaların bu pastadan yılda 4 milyar dolar alabileceğini belirten Ilıcak, "Biz de bu rakamın şirket olarak yüzde 15-16'sını almayı planlıyoruz. 2002'den beri Libya ambargodan çıktı ama büyüyemedi. 2006'dan itibaren yatırımlara önem vermeye başladılar. En hızlı büyüyen ülkelerden biri oldu. Eski binalar yıkılıyor, çok katlı binalar yapılıyor. Biz firma olarak yıllık 600 milyon dolarlık ciro yapmayı hedefliyoruz." diye konuştu. Ilıcak, Başbakan'ın Libya lideri Kaddafi ile kurduğu dostluğun işadamlarının önünü açtığına da dikkat çekti.

Türk inşaat sektörünün, kabuğunu kırdığını vurgulayan Ilıcak, "Türkiye'de kriz olacağını sanmıyorum. Bizim pazarımız bütün dünya. Libya'nın yanı sıra Suriye, Mısır yükselen pazarlar. Körfez ülkeleri yıllarca Güney Asya müteahhitleri ile iş yaptılar. Onlar da şimdi Türk müteahhitlerin değerini anladı." dedi.

LIDCO Başkanı Abdulhamedal Dabaiba da, Türk firmalarının sayesinde inşaat sektöründe kullanılan malzemenin kalitesinin arttığını belirtti. Bu arada şirket bünyesinde çalışan 15 bin Türk işçisinin kumar, içki gibi kötü yollara sapmasını engellemek ve aile birliğini sağlamak amacıyla maaşların büyük kısmı Türkiye'de bulunan eşlerinin hesabına yatırılmaya başlandı. Öte yandan Türkiye'nin dünyaca ünlü dans grubu Anadolu Ateşi, bu kez Libya'nın başkenti Tripoli'de yandı. Rönesans İnşaat'ın sponsorluğunda 41. yıl kutlamaları nedeniyle dev kadrosuyla Sabratha Antik Tiyatrosu'nda sahneye çıkan Anadolu Ateşi, 2 saatlik gösterisi ile büyük beğeni topladı.