İnşaatlardaki Beyaz Toprak Kanser Yapıyor

Anadolu’nun birçok ilinde inşaat malzemesi olarak kullanılan beyaz toprağın, içerdiği asbest maddesi nedeniyle kansere yol açtığı ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi’nin yaptığı araştırmada asbestin akciğer ve karın zarı kanserine yol açtığı ispatlanırken, ülke genelinde 464 akciğer zarı, 42 adet de karın zarı kanseri vakasına ulaşıldı. Akciğer zarı kanseri, ağırlıklı olarak beyaz toprağın kullanıldığı Nevşehir (38), Diyarbakır (25), Eskişehir (16), Konya (15) ve Tokat’ta (15) tespit edildi.

Araştırmayı yürüten Hacettepe Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Emri, asbest solumanın akciğer zarı kanserine yol açtığını belirterek, “Yaptığımız çalışma ile asbest maddesinden kaynaklanan 464 akciğer, 42 adet karın zarı kanseri vakasına ulaştık.” dedi. Beyaz toprağın köylerde ev, ahır, ambar ve tandır yapımında değerlendirildiğini anlatan Emri, şunları söyledi: “Özellikle tandırlarda sıva malzemesi olarak kullanılıyor. Yemek veya ekmek pişirilirken çıkan duman, çevreye asbest yayıyor. Bunu soluyan insanlar ise her an kansere yakalanma riskiyle yaşıyor. Pek çok çocuk ise asbestli köylerde dünyaya geliyor.” Doç. Dr. Emri’ye göre yaklaşık 16 milyon insan beyaz topraktan kaynaklanan kanser riski taşıyor.