İnşaat'ta Büyüme Hedefleri 2010'a Kaldı



İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Orhan Turan, sektörde geçen yıl başlayan küçülmenin devam ettiğini belirterek, "Geçen yılı yüzde 7,7 küçülmeyle kapatan sektörde büyüme hedeflerimiz 2010'a kaldı" dedi. Turan, 2006 yılında ciddi büyüme yaşayan sektörün 2007'de durağan bir seyir izlediğini, geçen yılın ikinci çeyreğinden itibaren de küçülmeye başladığını söyledi. İnşaat sektörünün katma değer ve istihdam açısından önemli, sürükleyici bir sektör olduğuna dikkati çeken Turan, şunları kaydetti:

"Geçen yılki ihracatımız 23 milyar, ithalatımız ise 7 milyar dolar. İnşaat Türkiye için stratejik bir sektör. Bugün müteahhitlik olarak dünyada üçüncü sıradayız. Dünya genelindeki 25 önemli müteahhitten 22'sini Türkler oluşturuyor. Sanayi ve üretim olarak çevremizde rakibimiz yok. İnşaat sektörünün gücünü göstermesi gerekiyor. Krizden güçlü bir sektör olarak çıkabiliriz. Ancak, bunun için önce gücümüzün farkına varmalı, bir çatı altında sorunları çözüme kavuşturmalıyız."

Sektörde yaşanan küçülmenin halen devam ettiğini anımsatan Turan, "Geçen yılı yüzde 7,7 küçülmeyle kapatan sektörde büyüme hedeflerimiz 2010'a kaldı. Bu yılı küçülmeyle geçireceğiz, son çeyrekten itibaren yavaş yavaş kıpırdama olacağını ve 2010'a artıya geçeceğimizi düşünüyorum. Bu hedefin gerçekleşebilmesi için kamu yatırımlarını ertelememesi gerekli" dedi. Turan, inşaat sektörünün ekonominin ana göstergesi olduğunu, girdilerden istihdam oranına kadar her türlü parametreyi ciddi oranda etkilediğini söyledi.

İnşaat sektöründe yaşanacak daralmanın genel ekonomiyi de büyük oranda etkilediğini ifade eden Turan, şöyle devam etti:

"Ekonomiyi canlandırmak, büyütmek istiyorsanız inşaat sektörünü hareketlendirmeniz gerekiyor. Türkiye'nin bugün en önemli sorunlarından biri işsizlik. İşsizlik oranı 16,6'ya geldi. En büyük kayıp inşaat sektöründe. İnşaat sektöründe istihdam oranı 1 milyon 700 binlerden 900 binlere kadar düştü. Sanayici, üreticiler, müteahhitler, devlet bir masada toplanmalı. Tüm dünyada ülkeler stratejilerini ve stratejik sektörlerini belirliyorlar. İnşaat sektörü Türkiye'nin stratejik sektörüdür. Bunun önünü açmamız gerek."
    
Tadilat zamanı

Turan, yaşanan global kriz ve sektördeki daralmanın bir sonucu olarak hem işçilik maliyetlerinin hem de malzeme fiyatlarının gerilediğini, vatandaşların bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. Yeni ev alamayanların mevcut evlerini yapacakları küçük yatırımlarla yenileyebileceğine dikkati çeken Turan, şunları söyledi: "Bugün her şey ucuz. Binaların tadilatını yapmak için en ideal dönem. Vatandaşları evlerini konutlarını güzelleştirmeye, onarmaya, tadilata çağırıyoruz. Bu fiyatları bir daha bulmaları mümkün olmayabilir. Çünkü sanayiciler çok büyük fedakarlıklar yapıyor. Karlarından vazgeçiyorlar. Neredeyse giderlerini karşılayacak, zarar etmeyecek noktalarda maliyetine satış yapıyorlar. Bugün tadilat yapma dönemi. Bu söylemleri örgütlü hale getirmeye çalışıyoruz. Bu Türk inşaat sektörünü de olumlu etkiler."

Turan, inşaat sektörünün gücünü ve sıkıntılarını 9-10 Haziranda İstanbul'da gerçekleştirecekleri "Uluslararası inşaatta kalite zirvesi"nde ele alacaklarını söyledi. Turan, İstanbul Kadir Has Üniversitesi Konferans Salonu'nda ilkini gerçekleştirilecek zirvenin, Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Kalite Derneği (KalDer), Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) tarafından desteklendiğini belirtti.

Ayrıca, yurt dışından da benzer derneklerin zirveye ortak olduğun anlatan Turan, "Geniş katılımın olacağını düşündüğümüz zirvede kaliteyi, markalaşmayı, inovasyonu, inşaat sektörünün geldiği noktayı ve 2020 yılına kadarki yeni projeksiyonu tartışacağız" dedi.