İnşaatta Maliyet Polemiği



Devletin resmi istatistik kurumu TÜİK'in bina maliyetleriyle ilgili son verileri müteahhitleri isyan ettirdi. TÜÎK'in rakamlarının piyasa gerçeklerini yansıtmadığını savunan inşaatçılar, "Bunun acısı depremde çıkar" dedi.

TÜİK, inşaat maliyetlerindeki artişa ilişkin rakamları açıkladı. Buna göre bu yılın ikinci üç aylık inşaat maliyetleri yüzde 14.6 oranında artiş gösterdi. Ancak müteahhitler TÜÎK verilerinin piyasa gerçeklerini yansıtmadığını belirterek, "TÜiK'in sepetine koydukları ya da sepetin ağırlıklarının doğru olmadığı yönünde ciddi şüphelerimiz var" diye konuştu.

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, kamuya iş yapan müteahhitlere devletin yüzde 11.6 oranında fiyat farkı ödediğini hatırlatarak, şunlan söyledi: "Devlet, TÜÎK'in rakamlarını bile baz alsa, artan maliyet için verdiğinin yüzde 100'ü oranında tutan müteahhitin cebinden karşılamasını istiyor. Bunu hiçbir müteahhit yapamaz. Müteahhit ya yolun asfaltından ya da TOKI'ye yaptığı evlerin betonundan çalacak. Bunun aası depremde çıkacak."

TÜİK'in verilerini yorumlayan Eren, sadece üyeleri olan müteahhitler arasında değil, TOBB bünyesindeki inşaat sektör temsilcileri nin meclisinde de bu konunun değerlendirildiğini ve herkeste ortak bir şüphe yarattığını belirtti.

Sepet verileri şüpheli
Eren şöyle konuştu: "TÜÎK'in sepetinin piyasa gerçeklerini yansıttığına ilişkin derin bir şüphemiz var. Ya bu maliyetleri hesaplarken sepete koyduğu kalemlerde ya da ağırlık katsayılarında bir sorun var. Çünkü örneğin akaryakıtın resmi rafineri çıkış fiyatlarına bakıyoruz. Ortalama yüzde 19 artiş görünüyor. Karayollarındaki işlerde asfalt birim fiyatı yüzde 56 artmış. Hazır betona ait resmi veriler yüzde 28 artış gösteriyor. Bütün bunlarla birlikte 6 aylık bina metrekare birim maliyet artışının en az yüzde 30 olması gerekirken, TÜÎK'e göre yüzde 20 olabiliyor."