İnşaatta Rekabet Artınca Tatlı Kâr Dönemi Bitti



İnşaat sektörü, ekonomik istikrarın sağlanmasının ardından faizlerdeki düşüşün de etkisiyle büyümenin lokomotifi haline geldi. 2004 yılında yüzde 4,6 büyüyerek 1999’dan sonra ilk kez artıya geçen sektör geçen yıl yüzde 21,5 oranında büyüdü. Sektör bu yılın ilk altı ayında yüzde 19,3 ile aynı performansını sürdürürken daha çok yurtdışında faaliyet gösteren yerli şirketler de yurtiçindeki mevcut canlılığa kayıtsız kalamadı.

Geçen yıl dünyanın en büyük 100 müteahhitlik firması arasına giren Rönesans İnşaat, Türkiye’yi alışveriş merkezleri ile donatmak için harekete geçti. Ankara’da yaptığı Optimum Alışveriş Merkezi’nden sonra birçok ilde yeni alışveriş merkezleri açmayı planlayan şirket, nüfusu 500 binin üzerinde olan her ile otel, ofis binası ve alışveriş merkezi açmayı hedefliyor.

Alışveriş merkezlerinin maliyetini 8 yılda karşıladıklarını bildiren firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak, Bursa, Malatya, Gaziantep, İzmir ve Kayseri gibi 22 ilde alışveriş merkezi kuracaklarını açıkladı. Avrupa Birliği’nde kişi başına düşen alışveriş merkezinin 90 metrekare olduğunu kaydeden Ilıcak, “Türkiye’de bu rakam 30 metrekare ile sınırlı. 2010’a kadar 1 milyar dolarlık yatırım yapacağız.” dedi.

Fonların yeni gözdesi Türkiye
Önümüzdeki 10 yılı ‘gayrimenkul yatırımcılarının çok kazanacağı yıllar’ olarak gören Ilıcak, konut fiyatlarının son birkaç yılda en az üç kat arttığını belirtti. Türk müteahhitlerin geçmiş dönemde ‘tatlı kâr’ elde ettiklerine dikkat çeken Ilıcak, bankaların devreye girmesiyle rekabetin tavan yaptığı görüşünde. Ilıcak’a göre birkaç yıl önce yüzde 40 kazanan müteahhitler şimdilerde rekabetin etkisiyle yüzde 15’e razı olmak zorunda kalıyor. İnşaat sektörünün Türkiye’nin reytinginin yükselmesiyle yabancıların cazibesini çektiğini ifade eden Rönesans İnşaat’ın patronu, milyarlarca dolarlık emeklilik fonlarının gözünü Türkiye’ye diktiğini söyledi. Ilıcak’a göre emlak alımı için önce Polonya’ya giden dev fonlar, bu ülke doyuma ulaşınca şimdi Türkiye’ye yöneldi. Sadece Ford’un emeklilik fonu 50 milyar dolar büyüklüğünde.

Dünyanın bir numarası olarak kabul edilen Amerikan ENR dergisinin ilk 225 inşaat firması sıralamasında Rönesans 86. sırada yer aldı. Listeye, Türkiye’den Enka 47., Gama 65., Yüksel İnşaat 88. ve Tekfen 90. sıradan girdi. 1993 yılında kurulan ve Türkiye’nin üçüncü büyük inşaat şirketi haline gelen Rönesans, Rusya ve Ukrayna’da da faaliyet gösteriyor. Erman Ilıcak’ın başarı öyküsü Rusya’nın St. Peterburg kentinde başladı. ODTÜ’den mezun olduktan sonra Libya’da biriktirdiği paralarla 26 yaşında kendi firması Rönesans’ı kuran Ilıcak, 12 yılda 10 bin kişilik istihdama ulaştı. Şirketin geçen yılki cirosu 500 milyon dolar.

Gaziantep’in tarihî hanları canlanıyor
Asıl işi yurtdışında olan Rönesans İnşaat, Türkiye’de de yatırımlara başladı. Gaziantep’in tarihî hanlarını 49 yıllığına kiralayan firma, binaları tarihî dokuyu koruyarak yenileyecek. Eski 3 han 25 milyon dolarlık yatırımla canlanacak. Yine burada 4 yıldızlı otel ve 300 mağaza 2008 yılında faaliyete geçecek. İstanbul Mecidiyeköy’de de 40 milyon dolarlık yatırımla beş yıldızlı 200 odalı otel inşa edilecek. İşletmesinin yabancı bir firmaya verileceği proje 2008’de tamamlanacak. Firma önümüzdeki yıl da Hindistan’a alışveriş merkezi kurmak için gidecek. Erman Ilıcak, Hindistan’da yabancılara mülk edinme hakkı getirildiğini belirterek, “100 milyonluk kesimin belirli bir alım gücü var. Orada sadece 2 alışveriş merkezi var. İngiliz bir firma ile ortaklığa gidip Türkiye’nin adını oralarda duyuracağız.” dedi.