'İnşaatta Yeni Projeler Erteleniyor'

Bir süre önce büyük bir atılım dönemi yaşayan inşaat sektörü, maliyetlerdeki sürekli artış nedeniyle zor günler geçiriyor. TOKİ, çözüm olarak birçok ihaleyi iptal ederken, sektör temsilcileri de kaygılı.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, sektördeki sıkıntıların kaynağında son dönemde çok sayıda şirketin konut yapımına yönelmesinin yattığını söyledi. Bunun sonucunda inşaat malzemelerinin fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığını anlatan Koçoğlu, 20 Haziran'da yaptığı bir araştırmaya göre, maliyetlerde aritmetik olarak ortalama yüzde 40'lık bir artış olduğunu söyledi.

Malzemecilerin ''gece yatıp sabah uyandıklarında zam yapar hale geldiklerini'' vurgulayan Koçoğlu, şunları kaydetti:

''TOKİ, 125 projeyi durdurmuş, askıya almış. Bence doğru bir adım. TOKİ'ye iş yapanlar da felaket durumda. Hemen hemen hepsi zarar ediyor. Bir kısmı, işi satıyor, savıyor, bırakıyor, bir kısmı zararına da olsa bitirmeye çalışıyor. Bir taraftan malzemeyi satanlar çok kâr ediyor ama onu kullananlar da batıyor. Malzemedeki artış böyle giderse bir yerde talep azalabilir. TOKİ ve özel sektör yatırımları frene basarsa malzeme fiyatları düşer, en azından artış olmaz.''