İnşaattan 'Tarih' Çıktı



Samsun'da bir otel inşaatının temel kazısı sırasında ortaya çıkan ve yapılan incelemede "Samsun Kalesi"nin surları olduğu belirlenen kalıntı, inşaatın tamamlanması sonrasında camekanla çevrilerek ziyarete açık tutulacak. Edinilen bilgiye göre, Pazar Mahallesi'nde bir otel inşaatının temel kazısı sırasında tarihi kalıntıların ortaya çıktığının görülmesi üzerine inşaat yetkilileri durumu Samsun Müze Müdürlüğü yetkililerine bildirdi.

Uzmanların yaptığı araştırma sonucunda söz konusu kalıntıların "Samsun Kalesi"nin surlarına ait olduğu belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, uzmanların sunduğu rapor doğrultusunda yaptığı değerlendirmesinde inşaat alanının içinde yer alan sur kalıntılarının korunmasına karar vererek inşaatın Samsun Müze Müdürlüğü denetiminde yapımına devam edilmesini kararlaştırdı.

Bunun üzerine inşaata yeniden başlanırken, söz konusu inşaatın müteahhidi Vahap Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, karar doğrultusunda yeniden bir proje hazırlattıklarını ve durdurulan çalışmaların bu doğrultuda başlatıldığını söyledi. Çelik, yaklaşık 500 metrekare alana yapılması planlanan otelin 83 metre karesini çevreleyen kalıntıların inşaatın tamamlanması sonrasında camekanla çevrileceğini belirterek, söz konusu alanın muhafaza altına alınacağını kaydetti.

İnşaat tamamlandığında binanın alt katındaki otopark alanı içinde kalacak söz konusu kalıntıların ziyarete açık tutulacağı da bildirildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri de kale surlarının kalıntılarının devamının daha önce yapılan bina inşaatları sırasında tahrip edildiğinin anlaşıldığını ve bu kalıntıların muhafazasının önemli olduğunu belirtti.