"İnsan Yaşadığı Yere Benzer"



MSGSÜ Mimarlık Bölümü 1999 mezunu mimar Yunus Aran’ın anısını yaşatmak, mimarlık fakültesi öğrencilerinin birikimlerine katkıda bulunmak amacıyla 2001 yılından bu yana Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen Yunus Aran Konferansları’nın 54. konuğu, ünlü yazar Ayfer Tunç olacak.

“İnsan yaşadığı yere benzer” başlıklı konferans, 16 Aralık 2014 Salı günü saat 14:30'da MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu 'nda izlenebilir.


Konuşma Özeti:

Şehir, insan yaratıcılığının en üst noktası ve medeniyetin haritası. İnsan ise kendine özgü bir şekilde olağandışı bir yaratık. Bir yanda ateşi keşfetmek, şehirler inşa etmek, muhteşem şiirler yazmak, dünyaya çeşitli yorumlar getirmek, mitolojik imgeler yaratmak gibi yüksek zihinsel meziyete sahip olurken diğer taraftan hemcinslerine karşı savaş açmaktan, yanılgıya düşmekten, çevresini yok etmekten bir türlü vazgeçmiyor.

Bina cephelerine kuşlar için ev yapan incelikli bir mimariden, kuşlar konmasın diye dikenli teller geren bir mimariye geçiş yaşanıyor. İnşa kültürü değil yıkım kültürü yürürlükte. Bize ne oldu? Yaşadığımız yerlere benzediğimiz için mi hayatımızdaki kötülük sıradanlaşıyor, içimizdeki şeytan dışarı çıktığı için mi şehirlerimiz bu halde?

İnsan mutsuz, çünkü hayat yıkım-hız-doğayla savaş haline gelmiş vaziyette. Bu yeni hayatın yarattığı bir depresyonun dibindeyiz. Yoklara karışan her bina ile benim de bir parçam yok oluyor. Kendimi her geçen gün biraz daha eksik hissediyorum.

Ahmet Hamdi Tanpınar; İstanbul, Paris gibi sevdiği şehirler için “hayatımın tesadüfleri” der. Benim hayatımın tesadüfleri 1999 depremiyle yerle bir olan Adapazarı ve ülkem saydığım İstanbul. Bu iki şehir benim için neydi, ne oldu? Ve çocukluğumun rüyası Karasu. Yok olan bir diyarla birlikte yok olan bir geçmiş ve bu mütevazı geçmişin yerini alan vahşi açgözlülük…

Ayfer Tunç, “İnsan yaşadığı yere benzer” başlıklı konuşmasında yaratıcı ancak aynı zamanda giderek acımasızlaşan insan ile kent arasındaki ilişkiyi inceliyor.
 

Ayfer Tunç:

1964’te doğdu. Siyasal Bilimler okudu. Üniversite yıllarında çeşitli edebiyat ve kültür dergilerine yazılar yazmaya başladı. Yayıncılık, gazetecilik, senaristlik yaptı. Sait Faik’in öykülerinden oluşan Havada Bulut adlı senaryosu TRT için filme çekildi. Orhan Kemal’in 72. Koğuş adlı romanını sinemaya uyarladı. Romanları ve öyküleri İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Arapça, İsveççe, Bulgarca, Arnavutça, Hintçe, Romence vb dillere çevrildi. Roman, öykü, yaşantı, inceleme türünde kitaplar yazıyor. Kitaplarından bazıları: Taş-Kâğıt-Makas, Aziz Bey Hadisesi, Ömür Diyorlar Buna, Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek, Evvelotel, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi, Yeşil Peri Gecesi, Suzan Defter, Dünya Ağrısı, Memleket Hikayeleri.

Reklam Goruntulenme Bolumu