’İntam Bloklarını Yağmur Suyu ile Yetersiz İstinat Duvarı Çökertti’

Bursa’da 23 Şubat’ta çöken 8 katlı İntam 95 ve İntam 97 binaları ile ilgili bilirkişi raporu açıklandı. Rapora göre, binaların çökme nedeni; yağmur ve yeraltı sularının yanı sıra olumsuz koşullara göre yapılmamış olan istinat duvarı.

Merkez Osmangazi Belediyesi tarafından talep edilen ve Asliye 2. Hukuk Mahkemesi’nce görevlendirilen bilirkişi İnşaat Mühendisi Mustafa Sayacı’nın hazırladığı rapora göre, bölgede yaşanan toprak kayması ve İntam binalarının çökmesinin temel nedeni yağmur ve yeraltı suları. Sayacı, raporunda, yaklaşık 33 metrelik kot farkına sahip zeminin stabilite kaybına uğrayarak heyelan oluşumuna geçmesinin nedeninin, zemin suyu etkisi ile ilişkili olup yağışlı ağır kış şartları ve yüzeysel suların zemine sızması olduğunu kaydetti.

Bursa’nın lüks semtlerinden Çekirge’de 23 Şubat Perşembe günü meydana gelen olayda, İntam 95 ve İntam 97 adlı binalar yıkılarak yerle bir olmuştu. Heyelan tehlikesi sebebiyle daha önceden binaların boşaltılmış olması, muhtemel can kaybını önlemişti. Yıkımın ardından söz konusu binaların yakınındaki diğer 2 binaya da boşaltma ve yıkım kararı verilmişti.