Interface’ten Sürdürülebilirliği Yansıtan Karo Halı Koleksiyonu: Net Effect™



Net Effect koleksiyonu ABD’nin Chicago şehrinde gerçekleştirilecek olan NeoCon 2013 etkinliğinde görücüye çıkıyor. Ardından 2013 yılı boyunca tüm dünyada satışına başlanacak. Serinin üretimi ise Interface’in Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya-Pasifik tesislerinde gerçekleştirilecek.

Net Effect koleksiyonu, Interface ile tüm dünyada doğal yaşamı korumayı hedefleyen bir örgüt olan Zoological Society of London (ZSL – Londra Zooloji Derneği) arasındaki yenilikçi bir global işletme ve koruma ortaklığı olan Net-Works üçlü ortaklığı ile yaratıldı.

2012 yılında Filipinler’in Danajon Sahili bölgesinde uygulanmaya başlanan Net-Works iki sorunla mücadele etmeyi amaçlıyordu. Birincisi dünyanın en fakir kıyı bölgelerinde hızla büyümekte olan atık balıkçı ağları sorununu çözmek. İkincisi ise Interface’in geliştirdiği naylon geri dönüşümü hedeflerini geliştirecek uygun bir atık bulmak. Naylon atıkları geri dönüştürerek yeni naylon halı lifleri haline getirme teknolojisini geliştirmiş olan ve Interface’in önemli tedarikçilerinden biri konumundaki Aquafil ve sivil toplum kuruluşu Project Seahorse Foundation for Marine Conservation Inc. ile birlikte çalışmaların yürütüldüğü Net-Works projesi, deneme sonrasında oldukça başarılı bulundu. Atık balıkçı ağları, dünyanın en temiz ve en kolay elde edilen naylonu olmasının yanında, halı ipliklerinde kullanılan hammaddenin aynısı olma özelliği de taşıyor. Atık ağlar için düzenleme sistemi geliştiren Net-Works, yerleşimcilerin geçim kaynaklarına katkıda bulunuyor ve yoksulluğa uzun vadeli çözümler sunan bankacılık kuruluşlarına destek veriyor.

Deniz etkisi yaratan tasarımlar

Net Effect koleksiyonu, yüzeyinde girdap halindeki akıntıları andıran tasarımlarla görenlerde denizi etkisi yaratıyor. David Oakey Designs’ın sahibi ve Interface’in özel tasarımcısı David Oakey tarafından yaratılan koleksiyonda altı modüler karo halı seçeneği mevcut.

Net Effect’in dokusu dalgaların sahile vurma anına atıfta bulunan denizi çağrıştırıyor.

Karoların organik formları, lineer desenlerle dalgaların genişleyen-daralan ritimlerini çağrıştıran ve suyun akışkanlığını yansıtan 25cm x 1m boyutlarındaki dar parke stilleriyle uyum gösteriyor. Kare ve parke karoların, iki maviyi ve altı doğal rengi kapsayarak kıyı şeritlerini akla getiren ortak renk paletleri, okyanusların derinliklerinden ve sahillerde bulunan, güneş ve tuzla yıkanarak beyazlaşmış tahta ve taşlardan ilham alınmasıyla oluşturuluyor.

Amaca hizmet eden ürün

Interface’in çevre üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkileri 2020 yılına kadar tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediği Mission Zero® misyonunu yansıtan Net Effect koleksiyonunda yüzde 100 geri dönüştürülmüş malzeme içeren iplik kullanılıyor. İpliğin yapımında ise Interface’in ReEntry® programı ile toplanan kullanılmış karo halı, balıkçı ağları ve Net-Works’ün Filipinler’deki projesinden gelen atık ağlar hammadde olarak kullanılmakta. ReEntry programı kapsamında 1995 yılından bu yana dünya genelinde 121.000 tonun üzerinde kullanılmış karo halı yeniden değerlendirildi.

Net-Works programına dahil olan balıkçılar ekonomik açıdan da büyük fayda elde ediyor. Bu sayede denizlerdeki doğal hayatı koruyor, korunmasız sahilleri ve tehlike altındaki bölgeleri temizlemeye yardımcı oluyor. Proje sayesinde çevresel, ekonomik ve sosyal yararlar sağlanmış oluyor.