İNTES: Belgelendiremediklerimizden misiniz?



Bugüne kadar sekiz AB projesini tamamlayan İNTES, inşaat sektöründe nitelikli iş gücünün arttırılmasına yönelik bir projenin uygulamasına başladı. 22 Mart 2011 tarihinden itibaren faaliyetlerine başlanan İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Sınav Ve Belgelendirme Projesi 18 ay sürecek. İNTES, 2004 yılından bu yana AB tarafından fonlanan sekiz projeyi başarıyla tamamladı. Bu projelerden beş tanesi tamamen inşaat sektörü meslek standartları, mesleki eğitimler ve belgelendirme ile ilişkili.

Yürütülen çeşitli AB projeleri

İnşaat sektöründe Mesleki Yeterlilik – Sınav ve Belgelendirme Projesi yle ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, endüstriyel boru montajcısı, endüstriyel kalıpçı, inşaat boyacısı, iş sağlığı ve güvenliği Elemanı (inşaat), seramik karo döşemecisi, sıvacı, tünel kalıpçı meslekleri için mesleki yeterlilik sistemi tanımlanacak bu sistem için etkin ve sürdürebilir 'Mesleki Yeterlilik - Sınav ve Belgelendirme Merkezi' kurulacak. Diğer yandan, sistem dahilinde verilecek olan mesleki yeterlilik belgelerinin uluslararası düzeyde geçerliliğini sağlamak için gerekli olan akreditasyon sürecine ilişkin alt yapı oluşturulacak. Yeterlilik Merkezi için bilgi işlem sistemi geliştirilerek, sektör temsilcilerinin kullanımına sunulacak.

Projenin önemli bir çıktısı, yeterliliklere dayalı olarak geliştirilen sınav materyallerini kullanarak ilgili mesleklerde en az 450 işçi adayını ölçme ve değerlendirme sınavlarına alarak, başarılı olan adayları belge sahibi yapmak. İNTES uzun dönemde, inşaat sektörüne hizmet veren işçi adaylarına bu sistem üzerinden ulusal ve uluslararası geçerliliği olan yetkinlik belge sahibi yapmayı hedefliyor.

Hedef grupları işçiler, işverenler, saha mühendisleri, teknikerler, teknisyenler, mesleki eğitim veren kurum ve kuruluşlar ve teknik eğiticiler olarak gösterilen projenin hedefleri arasında şunlar yer alıyor:

• Meslek ile ilgili uzman akademisyenler, mesleki eğitim kurumlarından oluşan temsilciler, saha mühendisleri ve saha elemanlarından oluşan mesleklere özel ‘Mesleki Yeterlilikler Uzman’ kadrosu oluşturmak,
• Ulusal standartları ve yeterlilikleri hazırlanmış olan her meslek için sınav materyalleri, sınav soru ve cevapları, pratik sınav soruları ve değerlendirme rehberleri ve sınav metotları hazırlamak,
• İNTES’in bünyesinde, Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Sistemi’ne ait bilgi işlem sistemini kurmak ve işletmek,
• Ulusal yeterlilikleri kabul görmüş 9 mesleğe ait sınav ve belgelendirme uygulamaları kapsamında 450 işçi adayını değerlendirmeye almak,
• Yetkinlik belgesi sahibi olan adayların, İNTES Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezinde kurulacak sistem ile kariyer gelişimlerini takip altına almak,
• Mesleki bilgi-beceri-yetkinlik düzeylerinde yetersizlikleri tespit edilen işçileri eksik oldukları alanda uygun eğitim programlarına yönlendirmektir.

Proje kapsamında geliştirilecek ve kullanılacak olan yöntem ve sistemlerin uygulanmasına, İNTES inşaat sektöründe ‘Mesleki Yeterlilik - Sınav ve Belgelendirme Merkezi’ faaliyetleri yeterlilikleri tanımlanmış farklı meslek grupların için Türkiye çapında devam ettirilecek. Bu husus, proje çıktılarının sürdürülebilirliği bakımından en önemli unsur.

Projenin inşaat sektörüne katkısı

• Her türlü eğitim düzeyine sahip Türk işçilerinin yurt içi ve yurt dışında belgeleri ile birlikte istihdam edilmelerinin sağlanması
• İstihdamda uluslararası hareketliliğin artması
• Sektörde işçi ve işveren kesiminde belge bilincinin yaratılması
• Nitelikli ve bilinçli işgücü sayısının artması
• Nitelikli yapı üretiminin temel sorunlarına çözüm yaratılması
• Meslek haritaları ve seviyelerinin belirlenmesi ile ulusal ve uluslararası uyumun sağlanması
• Hayat boyu eğitim bilincinin yaygınlaştırılması
• İş sağlığı ve güvenliği bilincinin geliştirilmesi
• Çevre bilincinin geliştirilmesi

Açılışı, 28 Nisan 2011 tarihinde yapılan bir toplantı ile gerçekleştirilen ve İNTES tarafından yürütülecek projenin iştirakçi kuruluşları ise Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Yapı Eğitimi Bölümü ve Avrupa İnşaatçılar Konfederasyonu (European Builders Confederation – EBC) olarak belirlendi.
 


Proje açılış toplantısı 28 Nisan'da yapıldı
 
'İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Projesi' açılış toplantısı 28 Nisan 2011 Perşembe günü Crowne Plaza’da yapıldı. İNTES Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gürhan Özdemir , kaliteli ve güvenilir bir sınav sistemi için altyapı oluşturulduğunu belirterek, “İNTES, sürdürülebilir bir sistemle kalıcı çözümler üretecek” dedi. Özdemir, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“İNTES, bu proje ile birlikte bünyesinde inşaat sektörü için mesleki yeterlilik, sınav ve belgelendirme merkezi kurmayı ve merkezin akreditasyon altyapısını oluşturarak sürdürülebilir bir sistem ile kalıcı çözümler üretmeyi hedeflemektedir. Hizmet verdiğimiz sektörün temel sorunu olarak gösterilen eğitim-belge-istihdam üçlüsü arasında var olan sorunlara mesleki yeterlilik sisteminin esaslarına uygun olarak getirilecek çözümlerin geniş bir tabana yayılmasını sağlamak tek amacımız olacaktır.”

Özdemir, proje kapsamında kurulacak olan mesleki yeterlilikler bilgi işlem sistemi ile sektörde bilgi paylaşımının sağlanması konusunda yeni bir dönem başlayacağını da kaydetti.

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş ise yaptığı konuşmada, İNTES’i “Çözüm ortağımız ve vefalı yol arkadaşımız” diye tanımladı. Akbaş, toplam 39 meslek standardından 22’sinin Resmi Gazete’de yayımlandığını, MYK belgeli işçi çalıştıran işverenlerin SGK primlerinin teşvik amacıyla dört yıl süreyle Hazine tarafından karşılanacağını belirtti.

Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun da ulusal yeterlilik sistemi için 6,6 milyon Euro kaynak yaratıldığını, hibe olarak gelen bu fonun tamamının dağıtıldığını söyledi. Altun, inşaat sektöründe kullanılmakta olan yeterliliğin teşvik edici olduğunu da belirtti.

AB Genel Sekreter Vekili, Büyükelçi Haluk Ilıcak ise konuşmasında Türkiye’nin AB ile ilişkileri konusunda ayrıntılı bilgiler aktardı. Büyükelçi Ilıcak, AB’nin kendisi için belirlediği kriterlere Türkiye’nin daha fazla uyum sağladığını söyledi.

Proje koordinatörü Aslı Karatekin , “İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Projesi” hakkında katılımcılara bilgi verdi. Karatekin, pilot uygulamalar kapsamında en az 450 işçi adayının yeterlilik tespit sınavına alınarak, yetkin adayların belge sahibi yapılacağını vurguladı. Karatekin, İNTES’in bugüne kadar sektörle ilgili 8 AB projesini başarıyla sonuçlandırdığını, bu projelerden 3’ünün ödül aldığını, söz konusu AB projesi ise 18 ayda sonuçlandırılacağını belirtti.

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Metin Arslan ise inşaat sektöründe verimliliğin büyük önem kazandığını, sınavlara ilişkin duyarlılığın arttığını söyledi. Prof. Arslan, bu AB projesi sayesinde hem bu desteğin sağlanabileceğini, hem de sağlıklı ve sürdürülebilir bir süreç yaşanacağını belirtti.