İpotekle Başladı 'Fuar Devi' Oldu



Almanya'da 'yöneylem araştırması' eğitimi alan Ceyda Erem, bugün trilyonlara yön veren bir işkadını. Oysa eğitimini tamamlayıp Türkiye'ye döndüğünde kimse ona iş vermemiş. Kapısını çaldığı firmalar, "Yöneylem eğitimi de nedir?" diye sormuşlar kendisine. Böylece işsizlik günleri başlamış. Ama uzun sürmemiş.
Erem'in çalışma hayatı, 1978 yılında bir proje satmak için gittiği ünlü gazeteci Ercan Arıklı'nın yanından bambaşka bir teklifle ayrılmasıyla başladı. Arıklı'dan gelen reklam müdürlüğü teklifini kabul eden Erem, aldığı eğitimin de katkısıyla Türkiye'de 'yapılmayanı yapmak' için araştırmalara başladı ve sonunda ülkenin fuarcılık alanında eksiklerinin bulunduğunu görünce, hemen bir şirket kurarak faaliyete başladı. Erem, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) ihalesine bütün gayrimenkullerini ipotek ettiren babası sayesinde girdiğini açıklamıştı.

Emekli paşalar
İpotekten gelen para ve aldığı krediler sayesinde 3.5 milyon dolarlık ihaleyi kazanan Erem, sonraki dönemde CNR bünyesinde 9 şirket kurdu. 380 çalışanı bulunan grup, İDTM'nin fuar alanlarının 13 yıllık kiracısı. Geçen yıl toplam 52 fuar düzenleyen grup, 3 yıldır da savunma sanayii ve güvenlik ekipmanları alım-satımı yapıyor.
28 Şubat döneminin Genelkurmay İkinci Başkanı, emekli Orgeneral Çevik Bir, CNR'ın Uluslararası Savunma Sanayii, Havacılık ve Denizcilik Fuarı'nı desteklemek için çıkardığı "Ulusal Strateji" dergisinin yayın yönetmenliğine getirilmişti.

TÜSİAD üyesi Erem, birkaç yıl önce ciddi bir rahatsızlık geçirdi. İş dünyasının en zengin kadınları arasında gösterilen Erem, 1988'de evlendiği Özhan Erem'den olaylı şekilde ayrıldı. İddiaya göre Erem, hem eşi hem de ortağı olan Özhan Erem'den, kendi televizyon kanalları Expo Channel'daki bir spikerle yaşadığı yasak ilişki nedeniyle boşanmaya karar vermişti.

Erem, İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi'nden metrekaresi 5 dolardan 20 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle kiraladığı 80 dönüm arazi ile geçen yıl tartışmaların odak noktası oldu. Aynı arazinin daha önce başvuran İSBİ AŞ'ye 5 dolar ucuz olduğu gerekçesiyle verilmediği iddia edilmiş, pek çok kişi ve kurum arazinin kiraya verildiğinden haberdar olmadıklarını öne sürmüştü.

İTO ile mahkemelik oldu

Geçen yıl İDTM'nin CNR Fuarcılık'la kira sözleşmesi yenilememesi üzerine İTO ile Erem mahkemelik oldu. Şubat sonunda mali polis, şirketin evrak ve bilgisayar kayıtlarına el koydu.

Dış Ticaret'te iki köstebek
CNR'la ilgili soruşturmanın kapsamına, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda (DTM) görevli 2 kişinin de alındığı öğrenildi. Teknik takipler sonucu söz konusu 2 görevlinin CNR Fuarcılık'ın DTM'deki iş ve işlemlerini takip ettiği, firmanın çalışmalarını yönlendirdiği ve usulsüz işlemlerine aracılık ettiği belirlendi. Bu görevlilerin iddialara yönelik olarak bilgilerine başvurulacağı bildirildi. Bu arada operasyonla ilgili olarak Denizli'de 19 tekstil firmasının yetkililerinin de ifadesine başvuruldu.

Tek kişilik nezarethanede
Devletten usulsüzlük yaparak 5 milyon dolarlık teşvik primi almakla suçlanan CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, İstanbul Mali Şube Müdürlüğü'nde tek kişilik nezarethaneye konuldu. Beş ay önce başlatılan "Zemheri" operasyonu kapsamında 2 ortağı ve 12 çalışanıyla birlikte gözaltına alınan Erem'in "nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla sorgulanacağı bildirildi.

Mali polis, gözaltına alınanlardan bazılarının ifadelerini alırken, Ceyda Erem'in şu ana kadar ifadesine başvurulmadı. Alınan ek süreyle birlikte 4 gün emniyette kalması beklenen Erem'in ifadesinin son gün alınacağı öğrenildi.

Tek kişilik nezarethanede tutulan ve çok üzgün olduğu belirtilen Erem'in isteği üzerine önceki akşam dışarıdan kıymalı pide getirildi. Dün öğle yemeğinde ise Erem ve diğer gözaltındaki 14 kişinin hamburgerle birlikte kola siparişi verdikleri öğrenildi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileri, Erem'le ilgili soruşturmada henüz kendilerine bir başvuru olmadığını, polis ya da savcılık kanalı ile bir bilgi talebi gelmediğini belirttiler.