Günseli Kato'dan 'Balık Ağaca Çıktı'



Günseli Kato'nun 'Balık Ağaca Çıktı' adlı resim sergisi, G-art Sanat Galerisi'nde sanatseverleri bekliyor. G-Mall'da 22 ocak tarihine kadar açık kalacak sergide Kato, tuvallerini kişisel simgeleriyle donattı.

Uzakdoğu kültürleriyle Türk kültürünü kaynaştıran yaklaşımı altın dalgaların ağaç dallarına kondurduğu balıklar ve altın bulutların sulara saldığı kuşlarla beliriyor. Sanatçının yansıtmayı en çok istediği, imgelemini en çok meşgul eden unsur ise 'dönüşüm'. Kuş balığa, balık da kuşa dönüşüyor ve özgürlüklerine kavuşuyor.

İstanbul'da doğan Günseli Kato'nun resme ilgisi, 1974 yılında Prof. Dr. Süheyl Ünver'in Topkapı Saray Müzesi'nde sürdürdüğü minyatür çalışmalarına katılarak başladı. 1981 yılında Japon Sato Bursu'nu kazanan Kato, Tokyo Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Japon Resmi Bölümü'nde Prof. Hirayama Ikuo atölyesinde eğitimini tamamladı.

1983 yılından bu yana Tokyo'da kendi okulunda Türk minyatürü üzerine dersler veren Kato, Türkiye'ye dönene kadar 12 yıl İslam Seramik Sanatı uzmanı Takuo Kato atölyesinde çalıştı. 1994'te Asahi Gazetesi Kültür Merkezi'nde Günseli Kato Türk minyatürü sınıfı açıldı. Kato, yılda iki kez bu okula giderek ders veriyor.