Irak'ta "Tarih" de Yok Ediliyor!



Irak Turizm ve Tarihi Eserler Bakanlığı; Musul, Diyala, Kerkük, Anbar ve Selahaddin kentlerinde 4370 tarihi mekan ve eserin IŞİD ve diğer silahlı  gruplar tarafından saldırıya uğradığını ve tahrip edildiğini duyurdu.

Al Jazeera'nin haberine göre, aşiretlere ve UNESCO’ya Şirkat bölgesindeki tarihi Aşur, Hadar ve Nemrud şehirlerini koruması çağrısı yapan bakanlık, “Terörizm medeniyetin ne anlama geldiğini ve insanlık açısından önemini bilmez” ifadesini kullandı.

Bakanlık 2003’te yapılan büyük tarihi eser yağmasından sonra 5 bin tarihi eser parçasının geri alındığını ve kaçırılan tarihi eserlerin peşinde olduklarını belirtti.

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD, Suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak’a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.