İran Ticaret Bakanı: Türkiye ile İlişkiler Artarak Devam Edecek



Türkiye’de yaptığı bir günlük çalışma ziyaretindeki izlenimlerini Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle paylaşan İran Sanayi, Ticaret ve Maden Bakanı Muhammedreza Nemetzade, ambargo döneminde Türkiye ve Türk halkının İran’ın yanında olduğunu unutmayacaklarını söyledi. Dünya Gazetesi'nden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre, İran Hükümetinin aldığı bir kararla petrol ve enerji yatırımlarının önünün açıldığın kaydeden Nemetzade, bu kapsamda kriterlere uyan ABD şirketlerinin de yatırım yapabileceğini bildirdi.

Muhammedreza Nemetzade, Ankara’daki temaslarına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı ile başladı. Akşam saatlerinde Ankara Sanayi Odası üyeleriyle bir araya gelen Nemetzade gün sonunda temaslarını Ekonomi Muhabirleri Derneği üyelerine değerlendirdi. Türkiye ile İran’ın ekonomik, ticari ilişkileri geliştirilmesini amaçladığını kaydeden Nemetzade, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, yatırımların karşılıklı kolaylaştırılması için çalıştıklarını söyledi.

Reklam Goruntulenme Bolumu


İran’a uygulanan ambargo döneminde Türkiye Hükümeti ve Türk halkının yanlarında olduğunu unutmayacaklarını dile getiren Muhammedreza Nemetzade, “Her zaman İran halkının savunucusu oldular” diye konuştu.5+1  ülkeleriyle ambargonun kaldırılması görüşmelerinde kazan-kazan ilkesini gözeterek anlaşmaya vardıklarını vurgulayan Nemetzade, “Bunun hepimizin yararına olacağını umarım. En karışık sorunları, diyalogla çözmek mümkün. Umarım bu durum, bölgemizdeki ihtilafların çözümü için iyi örnek teşkil eder” ifadelerini kullandı.

"ABD şirketleri de yatırım yapabilir"

Hükümetin petrol ve doğalgaz yatırımlarıyla ilgili önceki gün aldığı karar hakkında bilgi veren Muhammedreza Nemetzade, bunun petrol ve doğalgaz arama-kuyu yatırımlarını içerdiğini, petrokimya ve rafineri yatırımlarının bu kapsamda olmayacağını bildirdi.

Uluslararası alanda her proje için kendi çerçevesinde anlaşma yapılması gerektiğine vurgu yapan Nemetzade, yatırım yapmak için kriterlerin belli olduğunu kaydederken, “Bu kriterlere uyan herkes yatırım yapabilir, ABD şirketleri dahil. Ancak ABD kendi firmalarına kendisi kısıtlama getiriyor” dedi.

İran’da yeni dönemde yatırım yapılabilecek 300 alan tespit ettiklerini anlatan Muhammedreza Nemetzade, bu listeyi yakında açıklayacakları bilgisini verdi. Yeni dönemde Türkiye ile ilişkilerin artarak devam edeceğini belirten Nemetzade, Çin ve Rusya ile olan önemli işbirliklerinin de süreceği mesajını verdi.