İran’a 100 Bin Konutluk Uydukent Kuracak



Barajlar, okullar, hastaneler derken Türk müteahhitleri konut üretiminde de dünyaya açılmanın yollarını buldular. Bu şirketlerden biri de Kuzu Grup. Türkiye’de özellikle TOKİ ile işbirliğinde geliştirdiği Spradon projesiyle anılan Kuzu Grup, dünya açılımını Ortadoğu’dan yapıyor. Şirket, Suriye, Cezayir, ama özellikle de 100 bin konutluk uydukent projesini geliştireceği İran’daki atılımlarıyla dikkat çekiyor. Kuzu GrupYönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu,  özellikle İran’daki atılımlarının altını çizdi. Ülkeye 100 bin konutluk ve dünyanın en büyüğü olarak nitelendirdiği uydukenti inşa etmek için ön anlaşmayı yaptıklarını bildiren Kuzu, bu projeyi hayata geçirebilmek için İran’ın TOKİ’si konumundaki Meskenbank ile yaklaşık 1 yıldır görüştüklerini ifade etti.

Meskenbank üst düzey yetkililerinin bu süre içinde İstanbul’da Bahçeşehir ve Halkalı; Ankara’da Keçiören projeleri başta olmak üzere tüm çalışmalarını yakından incelediklerini dile getiren Kuzu, “Yaptığımız işi çok beğendiler. İran’a Bahçeşehir’deki gibi bir uydukent kurmamızı istiyorlar. Ön anlaşmaları yaptık. Şimdi sözleşme için masaya oturmaya hazırlanıyoruz. Toplamda 4 milyar dolarlık yatırım. 3 yıl içinde tamamlanması hedefini koyduk. Bu proje için Tahran’da ofs kurduk. İran’daki bu çalışma için Türkiye’de ODTÜ ve İTÜ’de öğrenim görmüş İranlı mühendis ve mimarlardan bir ekip oluşturduk. Çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu yıl içinde inşaata başlamayı planlıyoruz” diye konuştu.

Konstantin’e kent kuruyor

Kuzu Grup, Ortadoğu’daki bir diğer çalışmasını da Cezayir’de gerçekleştiriyor. Ülkedeki Konstantin kentinde yaşam verdikleri projenin 2 bin 500 konuttan oluştuğunu ve 100 milyon dolarlık bütçeye sahip olduğunu belirten Gökçen Kuzu,  geçen yıl çalışmalarına başladıkları bu projeyi bu yıl tamamlamayı planladıklarını açıkladı. Kuzu, kentte ayrıca 10 bin öğrencinin eğitim göreceği Arjer Üniversitesi’nin kampüs inşaatını da gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bütçesi 65 milyon dolar olan bu proje, tamamlandığında Cezayir’in en modern kampüsü olacak” dedi.

Medine’nin suyunu arıtacak

Yurtdışındaki bir başka çalışmaları olarak Suriye’nin başkenti Şam’da başlayacakları 10 bin konutluk projeyi gösteren Gökçen Kuzu,  Suriyeli bir ortakla hayata geçirecekleri bu proje için, “Lübnan Yolu üzerinde son derece modern bir site olacak. Yap-sat yöntemiyle hayata geçireceğiz. Çok prestijli bir proje olacak” dedi. Kuzu, öte yandan Medine’de 50 milyon euro bedelle arıtma tesisi ihalesi kazandıklarını da belirtti.

‘İranlılar 100 bin konutu 3 yılda bitirebileceğimize bir türlü inanamadı’

Gökçen Kuzu, İran’ın TOKİ’si olan Meskenbank yetkililerinin Türkiye’deki şirketlerin hızı karşısında çok şaşırdıklarına dikkat çekti.  İranlı yetkililerin 100 bin konutluk uydukent projesini görüşürken 3 yılda bitirebileceklerine inanamadıklarına dikkat çeken Kuzu, “Biz de, isterlerse konut sayısını 200 bine çıkarabileceklerini, bu durumda bile konutları, kendilerine zamanından önce teslim edebileceğimizi söyledik. Son 7 yılda, neredeyse ondan önceki 60 yılda yaptığımız işten daha fazla iş yaptık. Kimi zaman canımızı yaksa da bize hızlı ve büyük iş yapmayı TOKİ ve Başkanı Erdoğan Bayraktar öğretti. Yurtdışında iş yaparak, kendimizi ne kadar iyi geliştirdiğimizi test ediyoruz. İran 100 bin konutluk dünyanın en büyük uydukent projesini düşünmeden bize veriyorsa bunda TOKİ’ye yaptığımız Spradon projelerinin referansı etkili”

Hasılat paylaşımı yordu

Türkiye’de TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun uyguladığı bir model olan hasılat paylaşımı hakkında da konuşan Gökçen Kuzu, bu alanda en iyi  bilgi birikimine sahip şirketlerden biri olduklarını belirtirken, ancak, bundan sonra hasılat paylaşımı veya kat karşılığı işlere mesafeli durma kararı aldıklarını vurguladı. Kuzu, “Bu modele, ancak çok uygun oranlar olursa gireriz.  Hedefimiz kendi arsalarımız üzerinde proje geliştirmek. Öbür türlüsü yorucu oluyor. Para da kazanamıyoruz. Gazi Üniversitisi’nden aldığımız alana 2 bin 500 konut ve 25 bin metrekare alanlı bir alışveriş merkezi inşa edeceğiz. Bu son işimiz olacak. Bundan sonra kat karşılığı veya hasılat paylaşımı işlerinde oranlar makul seviyelere gelinceye kadar yokuz” diye konuştu. Kuzu Grup’un 7 bini hasılat paylaşımı ve 23 bini taahhüt olmak üzere son 7 yılda toplamda 30 bin konut inşa etti. 2009’u 650 milyon TL ciro ile kapatan firmanın şu anda elinde yine 650 milyon TL değerinde 1.450 konutluk stoğu ve 130 milyon TL değerinde yapımı devam eden 700 konutluk projesi var. Altyapı çalışmaları da olan şirketin ayrıca İstanbul’da 48 arıtma tesisi çalışması bulunuyor.