İran'a Kimya İhracatı Yüzde 154 Arttı



Döviz kurları ve değerli TL nedeniyle sıkıntı yaşayan kimya ihracatçıları, soruna bir çare bulunmasını beklerken, ihracatın artması için elinden geleni yapıyor. Türk sanayinin temel sektörü olan ve ülke için stratejik önemi bulunan kimya sanayinde ihracat artışı sürüyor.

Yılbaşından bu yana ihracatını her ay ortalama yüzde 40 civarında artıran, haziran ayında ise artış oranı yüzde 23 olarak gerçekleşen kimya sektöründe, temmuz ayında ihracat artışı yeniden ivme kazandı ve değer olarak artış yüzde 36,84'ü buldu.

Kimya sektörü ihracatı, yılbaşından bu yana hızlı bir artış gerçekleştiriyor. Kriz öncesi seviyesine ulaşan sektörün ihracatı, ocak ayında değer bazında yüzde 47.51, şubat ayında yüzde 43.52 oranında yükseldi. Altı aylık dönemde en büyük artış ise mart ayında yaşandı. Mart ayında kimya sektörü ihracatı önemli bir rekor kırarak yüzde 75.06 oranına ulaştı. Nisan ayını yüzde 41.24 oranında ihracat artışıyla kapatan sektörün, mayıs ayı ihracatındaki yükselme ise yüzde 40.46 oldu. Haziran ayında değer bazında yüzde 23.07 artan ihracat, temmuz ayında ise yüzde 36,84 oranında yükselme gösterdi.

Temmuz ayında 1 milyar 91 milyon ihracat geliri elde ettiklerini ifade eden İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, yedi aylık dönemde 6 milyar 961 milyon dolarlık ihracat geliri elde ettiklerini ifade ediyor.

Temmuz 2010’da değer olarak yüzde 36.84 ihracat artışı gerçekleştiren kimyacılar, 1 milyar 91 milyon dolarlık gelir elde etti.

İKMİB Başkanı Murat Akyüz artışa ilişkin olarak; “Kimya sektörünün ihracatı aylık 1 milyon dolar hedefimize uygun olarak artışını sürdürüyor. Temmuz ayında özellikle İran, Suriye ve Singapur’a yapılan ihracatın gösterdiği artış, bizleri memnun ediyor” değerlendirmesinde bulundu.