İran'da öncelik TAV'ın

İran'ın, Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'nın ikinci etap ihalesinde önceliği, havalimanının birinci etabının işletim ihalesini kazanan ancak çalışmasına müsaade edilmeyen Tepe Akfen Vie (TAV) grubuna vereceği bildirildi.

İran Ulaştırma Bakanı Muhammed Rahmeti, TAV'ın İran'daki durumuna ilişkin soruyu yanıtlarken, İmam Humeyni Havalimanı'nın ikinci etabı için düzenlenecek ihaleye katılması durumunda, önceliği TAV'a vereceklerini açıkladı. TAV'ın havalimanının birinci etabı için getirdiği teçhizat konusunda da şirket yetkilileriyle bazı görüşmeler yaptıklarını ifade eden Rahmeti, şu ana kadar net bir rakam belirlenmediğini kaydetti.

Havalimanı için yaklaşık 11 milyon dolarlık harcama yaptığı ifade edilen TAV, İran'dan henüz para alamadı. Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'nın ikinci etap projesinin yaklaşık 200 milyon dolara mal olacağı ifade ediliyor.

TAV, Mayıs 2003'te katıldığı uluslararası ihalede en iyi teklifi vererek havalimanının işletmeciliğini almış ve temmuz ayında İran Sivil Havacılık İdaresi ile protokol imzalayarak yatırımlara başlamıştı.

Tahran'da yapılan Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı, 1979 İran İslam Devrimi'nin lideri Ayetullah Humeyni 'nin 15 yıl sürgünden sonra Tahran'a dönüşünün yıldönümü olan 1 Şubat 2004'te açılmış, ancak havalimanı, 8 Mayıs 2004'te, Devrim Muhafızları tarafından ulusal güvenlik gerekçesiyle ilk uçuş sonrası kapatılmıştı.

TAV'ın yatırım ve işletmeciliğe devam etmesi için Türk hükümeti tarafından yürütülen girişimler de sonuçsuz kalmıştı.