İş Dünyasında ‘Kaygılı’ Plan Sevinci



İzmir kamuoyunda gökdelenleriyle ünlü Manhattan Projesi olarak bilinen ve Alsancak Limanı ile Turan bölgesi arasında kalan 471 hektarlık alanı kapsayan Yeni Kent Merkezi Planı’nın onayında son aşamaya gelinmesi sevinç yarattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Alsancak Liman arkası Salhane Bölgesi için 1/1000 ölçekli plana onay vermesi ile birlikte yatırımcılar, askı süresinin dolmasını ve ruhsat almayı bekliyor.

Özel yasa çıksın

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, özel bir yasayla sorunun çözülebileceğini kaydetti. Yorgancılar, projelerin EXPO 2020 vizyonu için de önemine dikkat çekerek “Bundan sonra da engelsiz yatırımlara başlanmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

Elinizi vicdanınıza koyun

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, hukuki olarak kendi firmalarının imar yapma yetkilerinin bulunduğunu hatırlatarak ancak tüm yatırımların başlamasıyla 15-20 bin kişinin istihdam edileceğini söyledi. Sancak, şu mesajı verdi: “Vicdanen bu projelere kimsenin engel olmaması lazım. Zeminin sağlam olmadığı gerekçesiyle itiraz edilmişti, yaptığımız tetkiklerde bölgenin Alsancak ve Mavişehir’den çok daha sağlam zemine sahip olduğu ortaya çıktı. Umarım herkes bundan sonra elini vicdanına koyar” dedi.

Kısırdöngüden kurtulalım

İzmir Müteahhitler Federasyonu ile Nasır Grup Yönetim Kurulu Başkanı Necip Nasır da  “İzmir’in önünün açılması lazım. Kısırdöngü çekişmelerden uzak kalarak İzmir’i geliştirecek projelerin engellenmemesi gerekiyor. Bu tür planlar  zaten uygulama aşamasında da belediye kontrolünden geçiyor” dedi.

Denizden bina görünmüyor

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ise İzmir’in denizden görünecek yükseklikte sadece 11 tane binasının bulunduğunu belirterek “Bu içler acısı bir durum. Büyük bir kent görünümü yok. Umarım süreci itirazsız bitiririz ve istihdam sağlayacak, EXPO 2020 adaylığı vizyonuyla birebir örtüşen bu projeler hayata geçer” dedi.