İş Kazalarını Önleyen İskele Sistemi Geliştirdiler

Yenilikçi ürünlerle birlikte yeni sistemlerin de ziyaretçilerin beğenisine sunulduğu Yapı Fuarı İstanbul’da, Özler İskele firmasının geliştirdiği iskele sistemi özel bir öneme sahipti. Çoğu ölümle sonuçlanan iş kazalarının önüne geçilmesi adına ‘Güvenlikli İskele Sistemi’ni tasarlayıp üretimini gerçekleştiren firmanın Teknik Müdürü Berkan Özelci sisteme dair şu açıklamada bulundu:

“Normalde şantiyelerimizde sıva ve boya işlemlerinde gayet güvensiz bir iskele sistemi kullanılır. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan işçi ölümleri sonrasında ‘iskeleden düştü ve öldü’ cümlesine sıkça rastlamaktayız. Biz de bu ölümlerin önüne geçebilmek amacıyla, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde mecburi tutulan ve güvenlik önlemlerini içerisinde barındıran sistemi Türk mühendisliği ile tasarladık. Sistemimize de ‘Güvenlikli İskele Sistemi’ adını verdik.

İlk kez Yapı Fuarı İstanbul’da tanıtıldı

Geniş bir ekiple çalışıyoruz. Üretim biriminin yanı sıra kendimize ait özel bir kurulum ekibimiz var. Bu ekip de kendi işlerinde güvenlik önlemleri alınmış şekilde çalışıyor.
 
‘Güvenlikli İskele Sistemi’
projemizle ilgili gerekli Ar-Ge çalışmasını gerçekleştirdikten sonra sistemi ürettik. Bu süreç içerisinde de çalıştığımız tüm firmalardan destek aldık. Nasıl bir tasarımın onları memnun edeceğini sorduk. Dolayısıyla tüm bunları göz önünde bulunduran bir tasarım yaptık ve hazırladığımız prototip ile Yapı Fuarı İstanbul 2010’a katıldık.

Bir sonraki hedef, kiralama hizmeti

Özler İskele sadece satış yapmıyor, aynı zamanda kiralama birimimiz de bulunuyor. Şu an için gayet iyi bir talep görmekteyiz. Amacımız belli bir metraja ulaştıktan sonra, müşterilerimize kiralama hizmeti de sunabilmek. 100 bin metrekare gibi bir hedefimiz var. Bu hedefe ulaştığımızda kiralama olarak da faaliyet gösterebiliriz.

Belediyeden gelen talep ilham verdi

Çalışmamızın sertifikalandırma işlemleri devam ediyor. Birkaç belediye ile görüşme yaptık. İleriki zamanlarda onlar da bu işbirliğini açıklayacaklar. Zaten yeni sistemimizin altyapısını da belediyelerin talepleri doğrultusunda oluşturduk.

Bir yandan da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili birimleri ile görüşmekteyiz. Ekibimizin daha iyi şartlarda eğitilerek ‘İskele Kurma Ehliyeti’ diyebileceğimiz vasfı kazanarak çalışmasını sağlıyoruz. Öte yandan iş güvenliği uzmanları ile de şantiyelerde birebir görüşme halindeyiz.

‘İhracatı da düşünüyoruz’

Öncelikle sistemimizi iç piyasada oturtmak istiyoruz. Belli bir akışı sağladıktan sonra ihracatı da düşüneceğiz. Zaten 14 yıldır ihracatın içinde olan bir firmayız.

Güvelikli İskele Sisteminde hangi malzemeler kullanıldı?

Sistemimizde, TSE’ye uygun malzemeler kullanıyoruz. Yücel Boru ürünlerini tercih ediyoruz. Kullanmış olduğumuz saclar A1 kalitesindedir. Kaymaz iskele sistemlerimizi daldırma galvaniz olarak tasarladık ve uyguladık. Bunun dışında, KOSGEB ve İKÜ’nün de desteği ile son bir çalışmamız olacak.