İş Makineleri Sektörü, Çıkışı İhracatta Arıyor

İnşaat-iş makineleri ve ekipmanları sektörü, iç piyasadaki daralmayı ihracatla aşmaya çalışıyor.

Orta Anadolu Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği ile Makine İmalatçıları Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Silahtaroğlu, "Tüm kaynakları, enerjimizi ve zamanımızı yurtdışına yönlendirdik" dedi. Türkiye bütçesinin ancak 2007 yılında yeniden yatırım yapılabilir hale gelebileceğini savunan Silahtaroğlu, şunları kaydetti: "Bu tarihten önce inşaat sektöründe gerçek bir canlılık beklememiz mümkün değil. 2004 çok zor bir yıl olacak. Enflasyonu durdurmak için en acı reçeteler uygulanıyor. Maliyetlerdeki artışa rağmen fiyatlarda artış yok. 2004 iç piyasa faaliyet gösteren birçok firmanın havlu attığı bir yıl olacak."

Girginkaya: Daralma var

Çukurova İthalat ve İhracat Türk AŞ Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Uğur Girginkaya ise imalat, ihracat ve ithalat yaptıklarını belirterek, iç pazardaki daralmayı ihracatla aşmaya çalıştıklarını söyledi. Toplam 2 fabrikada üretim yaptıklarını anlatan Girginkaya şunları kaydetti: "Sektörde iç piyasada büyük müteahhitlik hizmetleri durdu. İş makineleri ile ilgili özellikle doğalgaz projelerinden dolayı talep var. Yavaş yavaş inşaat ve limanlar ve demir-çelik sektöründe talep oluşmaya başladı."

Sanır: Yerliye şans verilmeli

Makina İmalatçıları Birliği Derneği Genel Sekreteri Arslan Sanır da bu yıl inşaat sektöründe küçük de olsa bir gelişme beklediklerini kaydederek, bu durumun makine alımlarını da olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Kamu alımlarında yerli üreticiye şans tanınmamasından yakınan Sanır, "İnşaat makineleri üreticilerinin en büyük sıkıntısı, kamunun zaten az olan yatırımları için aldığı makineleri, uzun süredir olduğu gibi yine dış kredi ile alması. Dolayısıyla kamu alımları bakımından maalesef yerli üreticilerin herhangi bir şansı yok" diye konuştu.

Mete: Beklentiler satın alınıyor

Man Türkiye AŞ Satıştan Sorumlu Müdür Yardımcısı Ali Şükrü Mete ise araç ve kamyon satışlarının artarak devam ettiğini belirterek, "Ancak, insanlar aslında `beklentileri satın alıyor'; çünkü, yerel seçimlerden sonra piyasaların daha da düzeleceği beklentisi var. Ayrıca banka kredileri makine techizat alımı için çok uygun. Araç-gereç ihtiyaçlarının karşılaması ve yenilenmesi için en uygun dönem" dedi.

Eke: Hedef ihracat

Hidromek-Hidrolik ve Mekanik Makina İmalat San. Tic. Ltd. Şti. Pazarlama Müdürü Cenap Rıfat Eke, inşaat sektöründeki durgunluğun inşaat makineleri alımlarını da olumsuz etkilediğini belirterek, bu nedenle iç satışlarda umulan gelişmenin yaşanmadığını söyledi. Bu nedenle tüm ağırlığı ihracata verdiklerini anlatan Eke, "Yerli satışlarımız artsa bile artık hedefimiz ihracatımızı daha da artırmak" dedi.

Müftüoğlu: Hareketlilik yok

Erg AŞ Grubu'na bağlı Pi Makina Ortadoğu Pazarlama Müdürü İsmail Müftüoğlu da iç piyasada bir baraj ihalesi almaları nedeniyle yoğunluk yaşadıklarını belirterek, ancak, genel olarak piyasada büyük bir durgunluk olduğunu kaydetti. Müftüoğlu şunları dile getirdi: "İnşaat sezonu başlamasına rağmen hareketlilik yok. Daralmayı dış ülkelere açılarak bertaraf etmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin komşu ülkeleri ile olan ilişkilerinin yoğunlaşmasından dolayı ihracat hamlesi başlattık. Ortadoğu, Türk cumhuriyetleri, Afrika ülkeleri ile Suriye, İspanya ve makine sanayiinde öncü ülke İtalya'dan talepler geliyor."


Sektörün cirosu 1.6 milyar dolar

Sektör, Türkiye ekonomisine yaklaşık yüzde 2-4 katkı sağlıyor.

Kayıtlı yaklaşık 7 bin 500 kişi istihdam ediliyor

1.6 milyar dolara yakın ciro gerçekleştiriliyor.

Yaklaşık 6 yerli üretici ve 105 ithalatçı firma faaliyet gösteriyor

İthal markalar pazarın yüzde 94'ünü elinde bulunduruyor.