İş Makineleri Sektörü Yüzde 50 Daraldı



Türkiye İş Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, yaşanan global krizde iş makineleri sektöründe faaliyet gösteren bazı Avrupalı şirketlerin, fabrikalarını kapatabileceğini, kriz sonrasında ise fabrikalarını tekrar açmayıp Türkiye'de üretim yapabileceğini bildirdi.

Meral, iş makineleri sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Yaklaşık 4,5 milyar dolar büyüklüğe sahip sektörün Türkiye'nin önemli sektörleri arasında yer aldığını dile getiren Meral, istihdama ve ihracata büyük katkıları olduğunu anlattı.

Özellikle Avrupa'da makine ve metal endüstrisinde üretimin her geçen gün zorlaştığını hatırlatan Meral, böyle bir dönemde sektörün Türkiye'de üretime yönelik ciddi imkanlar ve fırsatlar vaat ettiğini söyledi.
   
Kamu alımları ağırlıklı

Meral, Türkiye'de geçtiğimiz yıllarda sektörün satışlarının kamu alımı ağırlıklı olduğunu, son yıllarda özel sektörün alımlarının arttığını ifade ederek, sektörün ekonomik dalgalanmalardan büyük ölçüde etkilendiğini vurguladı. İş makineleri satışının 2007 yılında 11 bin 500 adetle rekor seviyeye ulaştığını, bu yükselişin ardından finansal kiralamadaki KDV artışıyla pazarın gerilediğini belirten Meral, inşaat sektöründeki daralma ve küresel finans krizinin de etkisiyle sektördeki satışların 2008'de 5 bin 700 adede gerilediğini bildirdi.

Meral, "Bu, yüzde 50 düşüş anlamına geliyor. Tahminlerimize göre daralma bu yıl da devam edecek. Bu yıl için yüzde 40 civarında daralma bekleniyor. Sektörün yılı 3 bin 500 adetlerde kapatmasını bekliyoruz" diye konuştu.