İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Genel Kurul'da



TBMM Genel Kurulu'nda İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarısı'nın görüşmelerine başlandı. Kanunun geçmesiyle doğum izni 5 güne çıkacak.

Genel Kurul'da tasarı ile ilgili söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, son derece önemli ve kapsamlı bir yasa olduğuna vurgu yaptı. Bakan Çelik, şunları söyledi:

"Yasa neler getiriyor? Birçok şey getiriyor. Evet, yasa, iş sağlığı ve güvenliği ana düzenlemesini içeriyor. Ama, bunun içerisinde, az önce değerli hatiplerin de ifade ettikleri gibi Ceylanpınar ilçemiz Türkiye Cumhuriyeti'nin bir ilçesi ama 90 yıldır tapusu olmayan bir ilçe, tapu sorunları yaşayan bir ilçe, tıpkı Zonguldak gibi. Değerli arkadaşlarımız Zonguldak'la ilgili bu önergeyi Komisyona getirdikleri zaman, tabii ki 'Hayhay' dedik ve birlikte bütün grupların katılımıyla bu düzenleme yüce Meclis'ten geçti. Şimdi, Ceylanpınar'la ilgili düzenleme var, Hilvan'la ilgili önemli yargı kararları neticesinde vatandaştan tazmin edilmeye çalışılan, faiziyle tazmin edilmeye çalışılan hususlar var. İş sağlığı ve güvenliğinin yanında, bunları da düzenleyen önemli düzenlemeler içeriyor. İş yeri hekimiyle ilgili, iş güvenliği uzmanıyla ilgili gerçekten önemli düzenlemeler getiriyoruz. Ayrıca, yasa, üretimin zorlanmaması konusunda da durdurma yani teftişte durdurma yetkisi veriyor. Bunun yanında, madenlerde özellikle ölümlü kaza olması halinde 2 yıl kamu ihalelerinden men düzenlemesi geliyor. İdari para cezaları artırılıyor ve maden çalışanlarının ILO ilgili mevzuatı çerçevesinde çip sistemini düzenleyen düzenlenmeler var. En önemlisi, reform düzeyinde diyebileceğimiz Mesleki Yeterlilik Kurumumuz var. Meslek standartlarının belirlendiği, 600'e yakın meslek standardının belirlendiği ve bu standartların artık pratiğe dönüştüğü, uygulamaya dönüştüğü bir döneme geçiyoruz. Artık 'Her işi yaparım. Ben alaylı bir ustayım, alaylı bir elemanım.' dönemi bitecek ve artık evrensel, uluslararası standartlarda meslek standartlarına ulaşmış ve bu belgeyi almış elemanlarla işlerimizi görme noktasında, tabii ki bu durum, bu nitelikli elemanlarla işleri görme durumu, ister istemez kazasız işlerin görülmesini, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının da minimize olmasını sağlayacak önemli düzenlemeler."

Bakan Çelik, üç çocuklu asgari ücretliden gelir vergisinin alınmaması düzenlemesinin yapıldığını da belirterek, "Neden buradadır?" diye değerli hocam bunu ifade ettiler. Bunun gerekçesi bir yönüyle haklı gibi görülebilir ama Asgari Ücret Tespit Komisyonu Bakanlığımızın bünyesinde gerçekleşiyor, her yıl aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanır ve kararlar alır. Aldığı kararlardan bir tanesi de 3 çocuklu asgari ücretliden gelir vergisinin alınmaması kararı. İster istemez, bizi çok ilgilendiren ve sendikalara, sosyal taraflara sözümüz olarak orada karar altına alınan bir konuyu burada yasalaşma zorunluluğu olduğu için buraya getirdik." dedi.

Doğum izni 5 gün

Bakan Çelik, mazeret izinlerinin de önemli olduğunu ve doğum izninin 5 güne çıkartıldığını belirterek konuşmasını şöyle tamamladı:

"Doğum neticesinde ailenin diğer ferdi 5 gün izin alıyor ama esas önemli olan, engelli çocuğu olan anne-babaya normalde kullandığı, kamu çalışanı olarak kullandığı izne 10 gün ilave izin verilmekte. Bunun gibi birçok düzenlemeleri içermektedir. Bir diğer önemli konu da, kamu çalışanlarında yani memurlarda, engellilerin veya engelli yakını olanların, birinci derecede yakını olanların nakillerinde bir problem yok ama işçiyseniz, kamuda çalışan işçiyseniz bu nakil imkanından yararlanamıyorsunuz. Böyle bir adaletsizlik mevzuatımızda ne yazık ki var. Bunu ortadan kaldıran, engelli işçilerimizin de ve birinci derece engelli yakını varsa, kamuda aynı kurum içerisinde İzmir'deyse Ankara'ya, Ankara'daysa Konya'ya nakli konusunda düzenlemeleri içermektedir. Sendikalarımız, 5 tane sendikamız, 2009 döneminde istatistikler yayınlanınca bugün eğer bu düzenlemeyi yapmazsak işlevsiz hale gelecek. Örgütlenmenin önünü açmaya çalışırken 5 sendikamız böyle bir durumla karşı karşıya. Bu durumu da düzeltiyoruz. Sanayi Bakanlığımızın uhdesinde olan asansörlerde belediyelere sorumluluk getiren düzenlemeler var. Var da var, birçok şey var, bunların tümü çalışma hayatımızın önemli konu başlıkları. "