İşçi Bulamayan Madencilik Sektörü Okul Açıyor



Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Kocabaş beldesine, madencilik sektöründeki kalifiye eleman sıkıntısını çözmek üzere 'Ege Maden İhracatçıları Birliği Mesleki Eğitim Merkezi' kurulması için protokol imzalandı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Osman Erdinç, Denizli Valiliği’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, açılan fabrikalarda ve ocaklarda çalışacak işçilere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti ve şöyle devam etti:

"Mermer sektörü neticede Denizli’nin en önemli sanayi ve ihracat kollarından biri oldu. Bir de Denizli lokasyon itibarıyla Muğla, Antalya, Bucak, Burdur, Afyonkarahisar gibi mermer bölgelerinin tam ortasında. Bu da çok çok önemli. Biz daha önceki yıllar söz vermiştik, Denizli’de bir eğitim merkezi açılması konusunda. Bu sene finansmanımızı da ayarladık, yatırım inşaatın başlaması için bu yıl 500 bin liralık başlangıç için bir yatırım yapıyoruz. Eğitim merkezi sektörün ihtiyacı olan eleman yetiştirecek. Üniversitelerden, teknik okullardan elemanlar yetişiyor ancak gelip fabrikalarda çalışmıyorlar. İlkokul da üniversite mezunu da bu okula gelebilir, buradan mezun olup sektörde çalışabilir. Burada tatbiki ve teorik eğitimler verilip, mezun olanlara belirlenen diplomaları verilecek".

Türkiye’de işsizlik değil iş beğenmeme sorunu olduğunu savunan Erdinç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Herhalde sosyal yardımlarda işin ucu biraz kaçtı. İnsanlar devletten işsizlik parası alıyor. Yeşil karttan faydalanıyor. Birçok hayır kurumu da var. Bazıları dağıtacak insan bulamıyor. Bu şekilde olunca insanlar çalışmamayı yeğliyorlar. Ya da sıcak odalar, bürolar istiyorlar. Biz ilanlar veriyoruz . Defalarca televizyonlarda, gazetelerde beyanatlar verdim. Ama istedikleri müdürlük. Gelip fabrikada çalışmak istemiyorlar. Ancak maden ve mermer sektöründe fabrikalar artık çok modern. Ağır bir iş yükü yok. Eskiden 100-200 kiloluk taşları 2-3 kişi sırtlarında, kucaklar götürürdü. Şimdi bunların hepsi kalktı, alet ve makinelerle taşınıyor. Sıcak odalardan bir tek farkı daha yaş ortam olması ve biz buna rağmen işçi bulamıyoruz. Bar bar bağırıyoruz".

Suriyeli işçi talebi

Erdinç, işçi bulma sıkıtınsını Suriye’de savaştan Türkiye’ye sığınan mültecileri çalıştırarak çözmek istediklerini, bu konuda başta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan olmak üzere valilerle görüştüğünü; Ankara’dan haber beklediklerini ifade etti. Erdinç, "Türkiye’de en fazla istihdam sağlayan madencilik sektörüdür. Bu konuda devletimizden işçi temini konusunda destek bekliyoruz. Kolaylık sağlaması gerekir. Şu an tek çözüm olarak Suriyelileri düşünüyorum. Çok defalar sayın Bakanımız Zafer Çağlayan’a başvurdum. Valilerimiz ile görüştüm. Ankara’dan gelecek cevabı bekliyoruz. Mantık da ekonomi de bunu söylüyor" diye konuştu.

Yaklaşık 1 milyon liraya mal olacak merkez, 25 bin metrekarelik alanda kurulacak ve 2014 yılında tamamlanacak.