İşçisine Kale gibi Sahip Çıkıp Krizi İhracatla Aşacak



Sivaslı Sadık Özgür'ün tornacılık yaparken borç parayla aldığı iki makinayla 1953 yılında kurulmuş Kale Kilit. Bugün dünyanın üçüncü büyük entegre tesisi. 2500 kişinin çalıştığı grup, 300 milyon YTL ciroya sahip. Bugüne kadar 110 ülkeye ihracat gerçekleştiren grubun 2007 ihracatı 65 milyon dolar. Kapasitesini yüzde 50 arttıracak yeni bir yatırımı da bitirmek üzere olan grup Çerkezköy'de gerçekleşecek yeni fabrika yatırımını haziran ayında devreye almaya hazırlanıyor.

Grubun yönetim kurulu başkanlığını babası Sadık Özgür'den kısa süre önce alan Sedat Özgür, giderek derinleşen global krize rağmen 2008'de yüzde 10 büyüme hedefi koyduklarını söylüyor. Türkiye'de en büyük sorunun zaten işsizlik olduğunu anlatan Özgür, bu nedenle kriz yüzünden işçi çıkarmayı düşünmediklerini açıklıyor ve "Krizde 2500 çalışanımıza sahip çıkacağız. Aileleriyle birlikte 10 bin kişinin sorumluluğunu taşıyoruz. Süreç zor geçecek. Sorunu ihracatta pazarları çeşitlendirerek aşacağız. Pazarlama çok önemli" diyor.

Sedat Özgürle sohbetimizi Güngören'deki fabrikada gerçekleştirdik. Özgür, yönetim kurulu üyesi kızkardeşi Sema Safiye Gürün'ün de katıldığı ziyaret sırasında şunları anlattı:
 
Kale Kilit 55'inci yılını kutluyor. Öncelikle kuruluş öyküsünü öğrenebilir miyiz?

Kale Kilit'in temelleri, 1953 yılında babam Sadık Özgür tarafından Tahtakale'de küçük bir atölyede atıldı. Babamın atölyesini açarken en büyük hayali o dönemin koşullarına göre ekonomik açıdan belli bir gelire sahip olmaktı. Çalışkan ve ileriyi gören bir iş anlayışı olmasına rağmen, bugün Türkiye'nin lider markasının temellerini attığını elbette tahmin etmiyordu. Babam, kısa sürede yatırımlarını ilerletmeye başladı ve mevcut atölyemiz tarih 1957'yi gösterdiğinde buraya taşındı.
 
Kale Kilit bugünlere gelirken hangi stratejileri uyguladı?

Yeni atölyemize geçtikten sonra asma kilit, oda kapısı kilidi, silindirli daire kilidi ve emniyet kilitleri gibi farklı ürün gruplarını üretmeye başladık. Böylelikle üretim kapasitemizde büyük ölçüde artış meydana geldi. 1979 yılına ise Güngören' de 35 bin m2 kapalı alana sahip olan bugünkü modern tesislerimizi kurularak, üretim buraya taşındı. Ardından Kale Kilit ve Kalıp Sanayi A.Ş olarak anonim şirket yapısına geçtik ve böylece kurumsallaşma sürecinde sağlam bir adım atmış olduk. Üretim tesisinin sağladığı modern olanaklara bağlı olarak, üretim çeşitliliğine giderek; çelik kapı kilidi, silindirli daire kilidi, oto emniyeti aksesuarları, barel, vida, emniyet kilitleri gibi alanlarda kalite standartlarını gözeterek üretime başladık. Giderek entegre bir tesis haline geldik. Bugün, üretim tesisimiz ile dünya kilit sektöründeki en büyük 3 entegre tesisinden birisine sahibiz. Artık burası da yetmiyor. Kapasitemizi yüzde 50 arttırmak için 100 milyon dolarlık bir yatırımla Çerkezköy'de dev bir çatı oluşturuyoruz. Kilit alanında son teknolojileri kullanacağımız yatırımımız haziran ayında devreye girecek.


 
Ne kadar ihracat gerçekleştiriyorsunuz? Pazarlarınız nereler?

Geçtiğimiz yıl 20 milyon adet kilit ürettik, Türkiye'nin kilit ihracatının yüzde 70'ini gerçekleştiriyoruz. 65 milyon dolarlık ihracatımız var. En büyük pazarımız Rusya, Ukrayna ve Afrika ülkeleri. Ruanda, Uganda, Somali var. Hedefimiz Uzakdoğu ve Amerika ülkeleri.
 
Global bir kriz yaşanıyor. Bu durum yatırımınıza olumsuz yansımadı mı?

Son dönemlerde dünyada ve Türkiye'de yaşanan değişimler ve ekonomik gelişmeler, herkese istikrarlı ve sağlam yapıların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Kale Kilit Grubu olarak, istikrarlı ve özverili çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Bu durumun yatırımımıza bir etkisi de olmadı. Hedeflerimize ulaşma yolunda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz.
 
Sektörünüz ağırlıklı olarak gayrimenkul sektörüne bağlı. Yaşanan kriz nasıl etkiliyor?

Elbette. Kilit sektörü gayrimenkul sektörüne doğrudan bağlı bir sektör. Bu sektörde ise global krizin çok ciddi ölçülerde yaşanıyor. Yeni projeler durdu. Konut satışları da kesildi. Satışta vadeler uzamaya başladı. Tabii ki tedbirli olmamız gerekiyor. Sadece Türkiye de değil. Rusya, Ukrayna gibi bizim için önemli olan ülkelerde de kriz şiddetleniyor. Türkiye hala mesajlarla uğraşıyor.
 
Grup olarak krize karşı ne gibi önlemler alıyorsunuz? İşçi çıkarmayı düşünüyor musunuz?

Aksine, krizde 2500 çalışanımıza sahip çıkacağız. Aileleriyle birlikte 10 bin kişinin sorumluluğunu taşıyoruz. İşçi çıkaramam zaten işsizlik var. Ama bu süreç zor geçecek. İç piyasada talep durduğu için ihracata daha fazla yönelmemiz gerekiyor. Ben arkadaşlarımdan kriz oldu, satılmıyor diye bir bahane istemiyorum. Pazarlama çok önemli. Halen 60 ülkeye ihracatımız var. Bunun sayısını artırmak zorundayız. İhracat bölümünde bir kişi varsa üç kişiye çıkaracağız. Kriz döneminde yüzde 10 büyüme bekliyorum.


 
Hırsızdan önde olmak zorundayız
 
Kilit üretiminde gelişmeler nedir?

3900 çeşit kilit var. Her ülkeye farklı bir kilit üretiyoruz. Güvenlik dünyanın sorunu. Bizim hırsızdan önde gitmemiz gerek. Son 10 yıldır Ar-ge departmanını güçlendirdik. Hırsız kapıyı nasıl kıracaksa ona göre aparat yapıyoruz. Rolex saatlerinde kullanılan hassas pimleri kullanıyoruz. Her ülkenin güvenlik derecesi farklı. En fazla güvenlik isteyen ülke Rusya. Rusya'da ana kapıdan sonra bir kapı daha var. Çin'de 20'inci kata bile demir parmaklık yapıyorlar. ABD'nin bazı eyaletlerinde ise kapıyı kapatmıyorlar bile. Türkiye'de de artık güvenlik çok önemli. İstanbul'da 15'inci katta demir parmaklık yapılmaya başlandı. Teknolojiyi hergün geliştiriyoruz. Son olarak cep telefonu ile çalışacak kiliti ürettik. Sürekli yeni teknoloji üretmeye çalışıyoruz.  
 
Yönetim anlayışımız paylaşım üzerine kurulu
 
Babanız artık onursal başkan. İki kız kardeşiniz Sema Hanım ve ise yönetim kurulu üyesi. Aile şirketisiniz. Kurumsallaşma açısından hangi adımları atıyorsunuz?

Türkiye'deki köklü şirketlere baktığınızda hep aile şirketleri ile karşılaşıyoruz. Aile çekirdek bir kavram. Bu kavram, şirketlerde genişleyerek, çalışanlar ile birlikte bir aile olma kavramını getiriyor. Biz Kale Endüstri Holding olarak 2500 kişilik büyük bir aileyiz. Bu ailede her bireyin fikrini beyan etme, gelişime katkıda bulunma fırsatı var. Bizler üretimin içinde yetiştik. Her ustabaşı ve mühendis ile birlikte olma ve fikir alışverişinde bulunma yollarını hep açık tuttuk. Yönetim anlayışımız paylaşım ve aidiyet üzerine kurulu.

Aile şirketlerinin en büyük avantajı aynı amaç üzerinde yoğunlaşma ve bu amaca koşarken birbirinden pozitif etkilenmeyi ve başarıyı arttırmayı getiriyor. Bunun yanında profesyonel kadromuz bizim bu hedeflere ulaşmadaki en büyük yardımcılarımız. Kale olarak aile şirketi olmanın getireceği olası dezevantajları kurumsallaşma çalışmaları ile giderdik. Üst yönetimimizde bizlerle birlikte karar veren profesyonellerle çalışıyoruz. Birlikte çalıştığımız danışmanlarımız, eğitim ve yönetim danışmanlığı şirketlerimiz var.
 
Sedat Özgür kimdir?

1960 yılında İstanbul'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra New York Üniversitesi ve Florida Santa Fe College'de yüksek öğrenim görerek İşletme diploması aldı. İş hayatına 1984 yılında aile şirketi Kale Endüstri Holding'de başlayan Sedat Özgür, 1990'da Kale Kilit Yönetim Kurulu Üyesi Murahhas Üyeliği'ne seçildi. 2001- 2008 yılları arasında Kale Endüstri Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. 2008 yılından itibaren Kale Endüstri Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla grubun bütün şirketlerinin yönetimini yürütüyor.