İshakpaşa Sarayı’na Yeniden Restorasyon



Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesindeki İshakpaşa Sarayı’nın restorasyonu aralıklarla yaklaşık yarım asır sürdü. Ancak onun da yanlış yapıldığı ortaya çıktı ve çalışmalar yeniden başladı. ODTÜ’den uzmanların yaptığı inceleme sonucunda restorasyonda kullanılacak malzeme belirlendi.

116 odası, türbesi, camii, surları, haremi, koğuşlarıyla kartal yuvasını andıran bir kale, İshakpaşa Sarayı.
Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesindeki saray, yanlış restorasyonlarla sık sık gündeme geldi. 1958 yılında başlayan restorasyon çalışmaları aralıklarla 48 yıl sürdü. Ancak sonuçta görüldü ki çatısının bir bölümü sacla kapatılan sarayın restorasyonu yanlış yapılmış. Tarihi yapının özgün halinin bozulduğunu belirleyen uzman heyet, sarayın yeniden restore edilmesine karar verdi.

ODTÜ’den uzmanların yaptığı inceleme sonucunda restorasyonda kullanılacak malzeme belirlendi ve sarayın restorasyonuna yeniden başlandı. Şimdi saray duvarlarına zarar vermeyen çimento ve kireç kullanılıyor.

Şantiye Şefi Adnan Vural: “Bu kirecin özelliği mukavemeti daha yüksek, suya daha dirençli. Amaç şantiyede hazırlanan o kaymak kirecin dezavantajlarını ve şantiyedeki işçilik hatalarını daha aza indirmek.”

Ağrı Turizm ve Kültür Müdürü Muhsin Bulut: “Eylül ayının 15’ine kadar sarayın korumasına ciddi katkı sağlayacak bir dış koruyucu örtü cam çatı düşünüyoruz. Bunların siparişi verildi, projesi hazır.”

Restorasyon çalışmaları kapsamında saraydaki çelik güçlendiriciler de kaldırılacak.