Isı Pay Ölçerle Evlerde 130 Milyon TL Tasarruf



Mayıs 2012’de yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu (ENVER) çerçevesindeki yönetmelik gereği merkezi sistemle ısınan apartmanlarda pay ölçer kullanımı zorunlu hale geldi.

Milliyet'in haberine göre, Türkiye’de merkezi sistem ile ısınan 1 milyon 800 bin konut, 300 bin lojman ve kamu binası olmak üzere toplam 2 milyon 200 bin daire olduğunu söyleyen Brunata Türkiye Genel Müdürü Efe Özgören, Mayıs 2013 itibari ile ısı pay ölçer uygulamasına geçen daire sayısının 380 bin adede ulaştığını belirtti. Özgören, ısı pay ölçer kullanan 380 bin konutun bu kış boyunca 130 milyon lira tutarında doğalgaz tasarrufu elde edildiğini söyledi.

Bu uygulama öncesinde merkezi sistem ile ısınan apartmanlarda ısı parası hesaplanırken daire büyüklüklerinin dikkate alındığını belirten Özgören, “Yasanın getirdiği en büyük yeniliklerden bir tanesi dairelerde,  her dairenin kaç lira ısı tükettiğini tespit eden bir sayaç olan ‘Isı Pay Ölçer’i kullanma zorunluluğu getirilmesi oldu” dedi. Özgören, bu sayaç sayesinde binalarda az ısı tüketen daire sahibinin az, çok ısı tüketen daire sahibinin çok ısı parası ödemesinin amaçlandığını ifade etti.

Isı pay ölçer kanununun yürürlüğe girmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Özgören, “Şimdiye kadar yasal zorunluluk ve cezalar ile gündeme gelen ısı pay ölçer uygulaması, doğalgazın sık sık zamlandığı günümüzde sağladığı tasarruf ile ilgileri üzerine topluyor” dedi.

15 bin dairede kullanılıyor

Isı pay ölçerin sadece bir ölçüm cihazı olduğunu, tasarrufa sebep olanın kullanıcılarda oluşan tasarruf bilinci olduğuna dikkat çeken Özgören, Brunata Pay Ölçer tarafından, Makine Mühendisleri Odası ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri kullanılarak, Türkiye genelinde, ısı pay ölçer kullanıcısı 15 bin daire arasında yapılan bir araştırma sonucuna göre 380 bin konutta bu kış 130 milyon lira tasarruf sağlandığını belirtti.

‘Sadece ölçüm yapar’

Isı pay ölçerin sadece ölçüm yapan bir cihaz olduğunu da hatırlatan Efe Özgören, bu cihazın kendi başına bir tasarruf özelliği olmadığını dile getirerek, “Nasıl evine baskül alan her kişi zayıflamıyorsa, ısı pay ölçer taktıran her dairenin de ısı parası düşmeyecek. Ama yine de az yakanın az, çok yakanın çok ısı parası ödemesi daire sakinlerini tasarrufa teşvik ediyor ve ısı pay ölçer kullanan binaların toplam ısı harcamaları ciddi şekilde düşüyor” dedi.

Yasal olarak zorunlu

Merkezi sistemle ısınan her binasa ısı pay ölçer sistemine geçilmesi gerektiğini anlatan Özgören, şöyle konuştu:“Binanız merkezi sistemle ısınıyorsa ve ısı parası eski usul toplanıyorsa, yapılan paylaşım kanunsuzdur. Bu kanunsuz uygulama hakkında Sulh Hukuk mahkemelerine başvurabilirsiniz. İlgili mahkemelerde bu konu ile ilgili açılmış ve hali hazırda devam eden çok sayıda dava bulunuyor.”

Yüzde 45 tasarruf

Efe Özgören şunları dile getirdi: “Yapılan araştırma ısı pay ölçer kullanan binaların, ısı pay ölçer uygulamasına geçtikten sonra ortalama yüzde 28,56 oranında bir doğalgaz tasarrufu elde edildiğini gösteriyor. Bu oran kimi binalarda yüzde 45 seviyesine kadar çıkabiliyor. Analiz kapsamında incelenen dairelerin, ısı pay ölçer sistemi sayesinde bir kış döneminde ortalama 342 lira tutarında bir tasarruf elde ettiği görülüyor.”