Isı ve Işık Kontrolünün Önemi Arttı



Yapı-Endüstri Merkezi (YEM)'de 8 Eylül Perşembe günü yapılacak olan "2D1 Ticari Yapılar" konferansının sponsorluğunu üstlenen Guardian Cam'ın Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Mustafa Akça, etkinlik öncesinde yapi.com.tr'nin sorularını yanıtladı. 

Akdeniz ve Orta Asya pazarına hakim bir yapı sektörü profesyoneli olarak, ticari yapılardaki malzeme seçimlerine ilişkin neler söylersiniz?

Sadece Akdeniz ve Türkiye üzerinden konuşursak; bu coğrafi bölgelerde yapılar ısıya ve ışığa fazlasıyla maruz kalır. Özellikle son yıllarda mimaride gelişmelerle birlikte geniş çapta cam kullanımının yaygınlaşması, bu tür yapılarda ısı ve ışık kontrolünün önemini arttırmıştır. Dolayısıyla bir yandan ısı kontrolü sağlanırken diğer yandan ışığın da istenilen konfora göre ayarlanması gerekir. Biz bu bağlamda otellerde ve konutlarda %60-70, hastane ve eğitim kurumlarında %50-60, ofislerde %40-50 ve 'skylight' dediğimiz baş üstü camlarda ise maksimum %40 ve daha düşük ışık geçirgenliğini tavsiye ediyoruz. Isı geçirgenliği konusunda ise olabildiğince düşük geçirgenlikli cam seçilmesi, içerideki konfor düzeyini arttırıp enerji tasarrufu sağlayacaktır.

Guardian’ın magnetron kaplama teknolojisi kullanarak ürettiği camlar hem istenilen konfora ulaşılmasına hem de ticari yapıların sürdürülebilirliğine katkı sağlar. Son yıllarda gerçekleştirdiğimiz birçok proje, Amerikan Yeşil Binalar Konseyi tarafından geliştirilen Enerji ve Çevresel Tasarımda Liderlik puanlama sistemi LEED'den sertifika almıştır. Allianz Tower, Via Green, Palladium Tower, Kapital Dolapdere, İstanbloom ve LEED Platin ödüllü Türkiye Müteahhitler Birliği Binası bunlardan yalnızca birkaçı.

Peki malzeme ve yapı teknolojisindeki gelişmeler ticari yapı tasarımlarına nasıl yansıyor? Bu anlamda örnek verebileceğiniz uygulamalar var mı?

Gelişen teknoloji sayesinde ticari ölçü daha da büyüyor. Artık XL boyutunda camlar üretebiliyor olmamız özellikle mimari tasarımlara büyük özgürlükler sunarak sınırları ortadan kaldırıyor. Başta New York, Manhattan olmak üzere dünya üzerindeki çoğu Apple Store'un 10 metrelik cam tasarımı, teknolojinin tasarıma ne kadar katkıda bulunuduğuna iyi bir örnektir.

Guardian Cam olarak yenilikçi cam kullanımı stratejileri geliştirdiğinizi biliyoruz. Bu konuda ne gibi faaliyetler yürüttüğünüzü öğrenebilir miyiz?

Guardian, cam performansındaki g-değeri, U-değeri ve diğer ölçülerde sürekli gelişmeyi sağlama yönünde büyük kaynaklara yatırım yapmıştır. Magnetron püskürtümlü vakum kaplama teknolojisi sayesinde çoğu tasarım ve performans şartını karşılayacak kadar geniş çeşitlilikte kaplamalar üretebiliyoruz. Bu teknolojide en temel şey, ışık geçirgenliğinden feragat etmeden içeriye giren enerji miktarını azaltmaktır. Artan gün ışığı binanın içinde daha az yapay ışığa ihtiyaç duyulması anlamına gelir ki bu, yıl boyunca hizmet masraflarını azaltır ve içeride çalışanlar için çevreyi daha konforlu bir hale getirir. Yine bu teknoloji sayesinde klasik yöntemle 3 cam kullanılarak yakalanacak ısı değerini, daha ince cam kombinasyonuyla sağlamak artık mümkün.

Reklam Goruntulenme Bolumu

"2D1 Ticari Yapılar" etkinliği, 8 Eylül 2016 Perşembe günü Yapı-Endüstri Merkezi’nde gerçekleşecek. Toplantıda, son dönem ticari yapı projeleriyle ilgili gündem konuları, yapı üretimini destekleyen işveren ve tüketici beklentileri, mimarın kullanıcıya ve çevreye karşı artan sorumluluğu, malzeme ve yapı teknolojisindeki gelişmelerin tasarımlara nasıl yansıdığı değerlendirilecek. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Konferansın diğer konuşmacıları ile yaptığımız söyleşiler:
- Gökhan Aksoy, Gökhan Aksoy Mimarlık Kurucusu - Ticari Yapılarda Daha Keyifli Bir Tasarım Süreci Başladı
- Didem Erendil, Cushman & Wakefield Türkiye Yatırım ve Sermaye Piyasaları Departmanı Yöneticisi - Ticari Gayrimenkulde Ofisler Yükselişini Sürdürecek