"Isıtma ve Soğutmayı Çözmenin Tek Yolu İnşa Şeklini Değiştirmek"



Cer Modern Sanat Merkezi'ndeki 'Pasif Ev Semineri ve Ürün Sergisi' açılışında konuşan Sıfır Enerji ve Pasif Ev Derneği (SEPEV) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğba Salman Gürcan, Türkiye'de 18 milyondan fazla bina olduğunu ancak yalıtımlı binaların yüzde 10 seviyesinde kaldığını söyledi.

Pasif evlerin mevcut yapılar için de uygulanabildiğini kaydeden Gürcan, böylece mevcut yapıların daha verimli hale gelebildiğini ve enerji tasarrufu sağlandığını ifade etti. Gürcan, pasif evlerde 30 metrekarenin 10 adet mumla ısınabileceğini ve bu sistemin uygulanmasının çalıştıkları projelerde maliyetleri yaklaşık yüzde 20 oranında arttırdığını iddia etti.

Semineri düzenlemelerinde amaçlarının Türkiye'de pasif evleri tanıtmak olduğunun altını çizen Gürcan, şöyle devam etti:

"Sanki kaynağı hiç bitmeyecekmiş gibi bilinçsiz enerji tüketiyoruz. Türkiye'de tüketilen enerjinin yüzde 40'ını binalar ısıtma ve soğutmada kullanıyor. Isıtma ve soğutmayı çözebilmenin tek yolu inşa etme şeklini değiştirmek".

Dernekten yapılan açıklamada, pasif ev yapılarının temel tasarım özellikleri şöyle:

"Yüksek düzeyde yalıtım, yüksek performanslı ve yalıtımlı pencere, kapı sistemleri, hava sızdırmaz bina kabuğu, ısı köprülerinin oluşmasına engel mimari detay çözümleri, yüksek verimli, ısı geri kazanımlı mekanik havalandırma sistemi."

Seminerde katılımcılar pasif evler hakkında bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı, sergide de firmalar hizmet ve malzemelerinin tanıtımını gerçekleştirdi.