New York Metropolitan’dan Şartlı İade



New York Metropolitan Sanat Müzesi, İtalya'dan kaçırılan ve 1972’de müzeye satılan 2500 yıllık bir Yunan vazosunu ‘şartlı olarak’ İtalya’ya geri verecek. NY Times gazetesinin haberine göre, tarihi önemi yüksek vazoya 1972 yılında 1 milyon dolar ödeyen Metropolitan, bu vazo yanında bazı başka eserleri de İtalya'ya geri vermeyi kabul etti.

Ancak eserler hukuken İtalya’ya geri verilse de, -4 yıllık dönemlerle Metropolitan Müzesi’nde sergilenme- şartı taşıyacak. Müze ve İtalya Hükümeti’nin ayrıntıları halen müzakere ettiği bildirildi.

Şarap ve su karıştırmak için kullanılan dev vazo, yapımcısı Efroniyus’un adıyla anılıyor. Vazonun Metropolitan’da ortaya çıkması 1970’lerde antika dünyasında olay yaratmıştı. İtalya Hükümeti, eserin Roma yakınındaki bir mezardan gizlice yapılan kazı ile ülke dışına kaçırıldığını bildirerek, eseri 30 yıldır geri istemekteydi.

Batı dünyasının müzelerinde, dünyanın çeşitli yerlerinden kaçırılarak sergilenen eserler uluslararası sorun yaratıyor. Türkiye de, Karun Hazinesi’ni Metropolitan Müzesi’nden geri almıştı.