İskenderun'a Kurulacak İkinci Termik Santrale Sarıseki Halkından Tepki Geldi

Hatay'ın İskenderun ilçesine bağlı Sarıseki beldesine yaptırılması düşünülen termik santrale tepki gösteren vatandaşlar eylem düzenledi. Türk Sağlık-Sen İskenderun Şube Başkanı ve Türk Eğitim-Sen Hatay İki Nolu Şube yöneticileri de eyleme destek vermek amacıyla Sarıseki'ye geldi. Sarıseki beldesindeki vatandaşlar, kanser olmak istemediklerini ve çocuklarının geleceğini düşünerek termik santrale karşı olduklarını ifade etti. Vatandaşlar, alkışlarla termik santrali kurulmasını protesto etti.

Türk Sağlık-Sen İskenderun Şubesi İkinci Başkanı Memet Kozlu, "Sarıseki'de kurulmak istenen termik santralle anayasanın bize verdiği insanca yaşama ve temiz hava soluma hakkımız elimizden alınmaya çalışılmaktadır. Bu hakkı hiç kimse hiçbir nedenle elimizden alamaz. Halk sağlığı için yakından ilgileniyoruz. Bunun için Kamu-sen olarak bir konsey oluşturduk ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

İnsan sağlığının tüm ekonomik çıkarlardan önce geldiğini söyleyen Kozlu sözlerine şöyle devam etti: "Termik santrallerin havaya verdiği zehirli atıklar insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir. İleri teknolojiye sahip gelişmiş Avrupa ülkelerinde bile bu zehirli atıklardan yılda ortalama 500 bin kişi hayatını kaybetmektedir. Eğer bu santralin kurulmasına göz yumarsak yeşilimiz, meyvelerimiz, hayvan ve hayvansal gıdalarımız zarar görecek. Havamız kirlenecek. Bunun neticesinde de insanlarda hastalıklar artacak. Nefes darlığı, öksürük, bronşit, akciğer kanseri, mide, karaciğer, göğüs, mesane ve rahim kanserleri ile lösemide artış, bağışıklık sisteminde zayıflama ve bunun sonucunda enfeksiyon hastalıklarında artış ayıca kalp hastalıkları ve genetik bozukluklar meydana gelecek."

Sarıseki beldesinde yaşayan ve 34 yaşında göğüs kanserine yakalanan Ülkünaz Kıllı ise "Sarıseki'de zehir soluyoruz, zaten beldemiz ve çevresinde yeterince fabrika var. Bir de termik santarli kurulunca iyice zehirleneceğiz." diye tepki gösterdi.