Türkiye'nin İlk Kadın Mimarlarından Cahide Tamer'i Kaybettik




Türkiye'nin ilk kadın mimarlarından ve restoratörlerinden Cahide Tamer dün vefat etti. Cumhuriyet'in kuruluşunun hemen ardından yaşanan pek çok gelişmeye katkıda bulunan "ilk"lerden olan Tamer'in önemli bir özelliği de çok iyi bir arşivci olmasıydı.

1915 yılında doğan Cahide Tamer, lise öğrenimini Erenköy Kız Lisesi'nde tamamladı. Güzel Sanatlar Akademisi'nde resim, Türk Tezyini Sanatlar Okulu'nda tezhip, çini bölümlerinde bir süre öğrenim gördü. 1943 yılında GSA Mimarlık Bölümü'nü bitirdi.

1943-1956 arasında Milli eğitim Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesinde restorasyon murakıbı yüksek mimar olarak İstanbul Rölöve Bürosu, Ankara Merkez, İstanbul Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı ve İstanbul Arkeoloji Müzelerinde görev yaptı.

1954-1970 döneminde Milli eğitim Bakanlığı'na bağlı Eski Eserler Koruma Encümeni Mimarı olarak çalıştı. Bu görevi sırasında Yedikule Altın Kapı ve Küçük Altın Kapı'yı restore etti. 1956-1974 yılları arasında İstanbul Vakıflar Başmüdürlüğü bünyesinde çeşitli tarihsel yapıların onarımlarını gerçekleştirdi.

30 yılı aşkın meslek yaşamında onarımını gerçekleştirdiği yüzden fazla yapıt arasında külliye, saray, hisar, sur, kale, su kemeri, cami, medrese, türbe, tekke, imaret, kervansaray, sıbyan mektebi, kilise, sebil, hamam gibi çeşitli türde yapılar bulunuyor.

Tamer, 1961'de Fransaz Hükümeti Kültür Bakanlığı tarafından "Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres" nişanı ile ödüllendirilmişti.

Cahide Tamer'in cenazesi, bugün (06 Aralık 2005 Salı) Levent Camiinde kılınacak öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’nda defnedilecek.

Kaynak: www.mimarlikmuzesi.com

Cahide Tamer ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.