İSKİ'de Büyük Sızıntı Haberi Meclis'e Taşındı



Referans Gazetesi'nin yayımladığı İSKİ'nin Avrupa Bölgesi 8. Kısım'da yaptığı tartışmalı ihalesi Meclis gündeminde. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, İSKİ'nin "Avrupa Bölgesi 8. Kısım Müteferrik İçmesuyu İnşaatı" ihalesindeki usulsüzlük iddialarını soru önergesi haline getirdi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Sevigen, İSKİ tarafından 27 Mart 2008'de ilana çıkartılan "Avrupa Bölgesi 8. Kısım Müteferrik İçmesuyu İnşaatı" ihalesinde usulsüzlük yapıldığının, Kamu İhale Kurumu (KİK) kararıyla tescillendiğini belirtti. Sevigen, KİK'in yaptığı incelemede, ihaleye sunulan 68 tekliften 54'ünün, çeşitli nedenler ileri sürülerek ihale dışı bırakıldığı, 5 firmanın da "kuruşu kuruşuna" aynı teklifi verdiğinin tespit edildiğini vurgulayarak, kurumun ihalenin iptal edilmesi için İçişleri Bakanlığı'na başvurduğuna işaret etti. Atalay'a, İSKİ tarafından gizlenmesi gereken "Aşırı düşük teklif sınır değerine" eşit olan ve 5 firma tarafından sunulan teklifi, nasıl değerlendirdiğini soran Sevigen, önergesinde bazı soruların yanıtlanmasını istedi.

İhaleler hakkında hangi işlemler yapıldı

Sevigen'in önergesinde şu sorulara yer verildi:

* KİK tarafından iptal edilmesi gerektiği tespit edilerek, İçişleri Bakanlığına bildirilen bu ihaleyi iptal edecek misiniz?
* İhalede usulsüzlük, hatalı uygulama ve işlemlerle ilgili İSKİ yetkilileri hakkında soruşturma açacak mısınız?
* 2002 yılından bu yana KİK tarafından iptal edilmesi gerektiği saptanan ve bu doğrultuda tarafımıza bildirilen kaç ihale söz konusudur? Bu ihaleler hangileridir, hangi kurum ve kuruluşlarca yaptırılmıştır, sorumluları hakkında hangi işlem yapılmıştır?
    
Kamu İhale Kurumu tespit etti

Referans Gazetesi'nde 20 Ocak günü yayımlanan haberde, İSKİ ihalesiyle ilgili olarak Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) yaptığı tespitlere yer verilmişti. Kamu İhale Kurumu'nun kararında İSKİ ihalesinde 5 firmanın birden aşırı düşük teklif sınır değeri ile kuruşu kuruşuna aynı teklifi vermesinin "dikkat çekici olduğu" belirtilmiş ve ihalenin "İdareler ihalelerde saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenilirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyacın uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur" maddesine uymadığı için iptal edilmesi gerektiği vurgulanmıştı.

Kamu İhale Kurumu, ihaleye katılan 68 istekliden 54'ünün teklifinin dikkate alınmamasında da "mevzuata uygun olmayan yönler" bulunduğunu belirlemişti. KİK, yetkisi olmaması nedeniyle ihaleyi iptal edemeyeceğini belirtirken; mevzuata aykırılıklarla ilgili olarak gereğinin yapılması için konunun İçişleri Bakanlığı'na bildirilmesine karar vermişti. İSKİ ise, gönderdiği açıklamada firmaların kuruşu kuruşuna aynı teklif vermesinin kendi iradesinde olmadığını iddia etmiş, ihalenin de usullere uygun yapıldığı ileri sürülmüştü. İSKİ'nin açıklamasında, yaklaşık maliyet ve katılımcıların teklifleri gibi gizli unsurların birleşimiyle bulunan "aşırı düşük teklif sınırının da" gizli olmadığı iddia edilmişti.