İSKİ'den Su Tasarrufu Çağrısı



İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, ''Lütfen suyu dikkatli kullanın. Hem paranıza yazık olmaz hem de istanbul'un su rezervlerinin kısa sürede bitmesine engel olmuş olursunuz'' dedi.

İstanbul'un su rezervlerinin, yağan kar ve yağmur sularından oluştuğunu, kurak geçen bir yılın ardından yüzde 8'lere kadar düşen su rezervlerinin kasım ayında gelen yağışların ardından yüzde 21'e, son kar yağışının ardından da yüzde 35 düzeyine çıktığını belirten Vural, bunun da 307 milyon metreküp suya denk geldiğini kaydetti.

Vural, "Felaket tellallığı yapmanın hiç anlamı yok. Herkes üzerine düşen vazifeyi yaparsa, elimizdeki nimeti en iyi şekilde kullanırsak, ben İstanbul'un susuz kalacağı kanısında değilim. Her vatandaşımızın, evindeki muslukları sonuna kadar açarak gelişigüzel su harcamasını istemiyorum. Lütfen suyu dikkatli kullanın" dedi.

İstanbul'un su problemini çözmek için Melen Projesi'nin birinci kademesini bitirdiklerini ve buradan 734 milyon metreküp su sağladıklarını anımsatan Vural, ancak Yeşilçay sisteminde su olduğu için şu anda Melen'den su almadıklarını bildirdi.

Vural, Melen'den gelen suyun Darlık Barajı'na doğrudan akıtılması için 26 kilometrelik bir hat yapacaklarını belirterek, böylece 365 gün hiç durmadan sürekli bir su akışının sağlanacağını vurguladı.

Vural, şu anda Yeşilçay sisteminde ikinci bir arıza meydana geldiğini ifade ederek, "10 gün önce Şile-Ağva arasındaki boru hattındaki patlamanın giderilmesinin ardından ikinci bir arıza daha meydana geldi. Arıza nedeniyle şu anda Yeşilçay sisteminden su basamıyoruz. Bu arızayı da akşama kadar gidererek tekrar su basmaya devam edeceğiz" diye konuştu.