İSKİ’nin 2011 Bütçesi 3 Milyar 257 Milyon TL



İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2011 Yılı Bütçesi, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kabul edildi. Bütçeyi Belediye Meclisi’ne sunan İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir, 3 milyar 257 milyon tl olan 2011 yılı bütçemizin 1 milyar 453 milyon TL’sini yatırımlara ayırdıklarını belirterek, yapılan yatırım ve hizmetler hakkında bilgi verdi.

Temel görevi içme suyu temin etmek, atık suları uzaklaştırmak ve havzaları korumak olan İSKİ'nin 5 bin 453 kilometrekarelik bir alanda 12,9 milyon nüfusa hizmet verdiğini vurgulayan Ahmet Demir, abone sayısı 4,4 milyon, su şebeke uzunluğu 17 bin 323 kilometre, kanal şebeke uzunluğu 13 bin 614 kilometre olan İSKİ'nin; içme suyu arıtma kapasitesinin günlük 3 milyon 675 bin metreküp, atıksu arıtma kapasitesinin 5 milyon 33 bin 835 metreküp, su kaynaklarının veriminin yıllık 1 milyar 353 milyon metreküp, şehre verilen ortalama günlük su miktarının 2 milyon metreküp, su depolarının hacminin de 1,4 milyon metreküp olduğunu kaydetti.

Melen su ihtiyacının yüzde 80’ini karşılayabilecek

Son iki yıldır yaşanan yoğun yağışlar nedeniyle barajlardaki doluluk oranının yüzde 100'e ulaştığını, ancak 3 yıl önce yaşanan kuraklığı da unutmadıklarını hatırlatarak, halka su sıkıntısı yaşatmamak için yıllık 268 milyon metreküp su sağlayan Melen projesinin birinci kademesini acil olarak hayata geçirdiklerini hatırlattı. Gelecekte yaşanabilecek benzer kuraklığa karşı önlem olarak Melen projesi ikinci aşama isale hattı inşaatını başlattıklarını ve 130 kilometre olacak su iletim hattının 48 kilometrelik kısmını tamamladıklarını ifade eden Demir, maliyeti 1 milyar TL'yi bulan bu projeyi 2 yıl gibi kısa bir sürede tamamlamayı hedeflediklerini açıkladı.

Söz konusu proje tamamlandığında İstanbul'un mevcut su ihtiyacının yüzde 80'inin Melen'den karşılanmasının mümkün olacağını vurgulayan Demir, toplanan atık suların çevreye zarar vermeden uzaklaştırılmasını sağlamak amacıyla 4'ü ileri biyolojik olan mevcut 23 adet atıksu arıtma tesisiyle İstanbul’un atıksularını arıttıklarını ifade etti. Bunlara ilave olarak artan ihtiyaca cevap verebilmek için yeni tesisler inşa etmeyi ve mevcut tesislerin kapasitelerini artırmayı sürdürdüklerini anlatan Demir, geçen yılın sonunda hizmete aldıkları Ataköy ileri biyolojik arıtma tesisinin ardından bu yıl da günlük 400 bin metreküp kapasiteli Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin yapımına başladıklarını ve bugün itibariyle inşaatın yüzde 40'lık kısmını tamamladıklarını söyledi.

7 biyolojik arıtma daha geliyor

Önümüzdeki yılın sonunda hizmete almayı öngördükleri bu tesis ile Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü, Arnavutköy ve Başakşehir ilçelerinin atıksularına maruz kalan Küçükçekmece Gölü ve Marmara Denizi'ni kirlilikten kurtarmış olacaklarına işaret eden Demir, “Tüm bunlara ek olarak, önümüzdeki beş yıl içerisinde Silivri, Selimpaşa, Çanta, Kilyos, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Tuzla 3. kademe olmak üzere toplamda 7 adet ileri biyolojik arıtma tesisimizi daha inşa ederek hizmete almayı hedefliyoruz. Hizmet alanımız kapsamındaki tüm unsurları faydaya dönüştürmek prensibiyle ileri biyolojik arıtma tesislerimizden çıkan çamur ve çıkış suyunu değerlendirmeye yönelik çalışmalar da yapmaktayız. Bu tesislerden çıkan suların bir kısmı dezenfeksiyon işleminden geçip park ve bahçe sulamasında kullanılabilecek duruma getirilmektedir. Ayrıca, Tesislerden çıkan çamur, kurutma ünitelerinden geçtikten sonra ikincil yakıt düzeyine getirilmektedir. Atıksuların toplanarak arıtma tesislerimize ulaştırılabilmesi için gerekli görülen yeni atık su tünel inşaatlarına da başlamış bulunmaktayız. İstanbul genelinde şuanda 7 adet Tünel Açma Makinesi (TBM) ile toplamda 55 kilometre atıksu tünel inşaatı devam etmekte olup, 20 kilometresinin kazısı tamamlanmıştır.”

“Yatırım giderlerimiz içinde bu yıl 242 milyon TL'yi de mevcut su kaynaklarımızı korumak amacıyla, içme suyu havzalarının kamulaştırılmasına ayırdık” diyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yedi kilometre uzunluğundaki Kavacık-Paşabahçe-Beykoz atıksu tünelleriyle Beykoz, Paşabahçe ve Kavacık’tan İstanbul Boğazına akan atık sular kontrol altına alınarak, Paşabahçe Arıtma Tesisine iletilmeye başlanmıştır. Bir diğer tünel projemiz ise 2200 mm çapında 5 km uzunluğundaki Beylerbeyi-Küçüksu atık su tüneli inşa çalışmasıdır. Bu proje gerçekleştirildiğinde Beylerbeyi ve Küçüksu arasındaki bölgeden hâlihazırda denize deşarj edilen atık sular toplanarak, Küçüksu arıtma tesisine ulaştırılacaktır. Yetersiz kalan mevcut Güney Haliç Tünelinin yerine 3600 mm çaplı 9 km uzunluğunda yeni bir atık su tüneli inşa ederek; Gaziosmanpaşa, Eyüp, Alibeyköy ve Fatih ilçelerinden gelen atık suları Yenikapı Atık Su Arıtma Tesisine ulaştıracağız.”

Haliç 2011’de Boğaz suyuyla nefes alacak
 
İstanbul için önem arz eden bir diğer çevre yatırımının da “Boğaz’dan Haliç’e Denizsuyu Aktarma Tüneli” çalışması olduğunu hatırlatan Demir, “İstanbul’un bir iç limanı olan Haliç, yıllar boyu Kağıthane Deresi’nin taşıdığı suyla beslenmiş ancak bölgedeki yoğun yapılaşma sebebiyle dereyi besleyen kaynaklar zamanla kurumuştur. Bilhassa yaz mevsiminde derede ve derenin Haliç’e döküldüğü noktada su sirkülasyonu olmadığından suda çözünmüş oksijen miktarı azalmakta, canlı yaşamı olumsuz etkilenmektedir. Kağıthane Deresi’ne sürekli su akışının sağlanarak dere suyunun yenilenmesi ve Haliç’e sürekli temiz suyun girmesini sağlamak için Boğaz’ın suları, inşa edilen tünelle Kağıthane Deresi’ne taşınacaktır. 2011 yılı ortalarında tamamlanacak olan proje ile günlük 260 bin m3 deniz suyu Kağıthane Deresi’ne ulaştırılacaktır” şeklinde konuştu. Bütçe üzerine gruplar adına yapılan konuşmaların ardından, İSKİ'nin 2011 yılı bütçesi de 145 kabul, 73 ret oyu ile kabul edildi.