İSKİ'nin Tartışmalı İhalesine İçişleri Bakanlığı El Koydu



İSKİ'nin Avrupa Bölgesi'nde yaptığı içme suyu altyapı ihalesine İçişleri Bakanlığı müfettişleri el koydu. Referans gazetesi tarafından gündeme getirilen ve Kamu İhale Kurumu'nun da (KİK) incelediği ihale TBMM'de de gündeme getirilmişti. İstanbul Valisi Muammer Güler, konuyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta, belirtilen ihaleyle ilgili olarak valilikçe müfettiş görevlendirildiği ve ihalenin de geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

İSKİ'nin Avrupa Bölgesi 8. Kısım Müteferrik İçmesuyu İhalesi, Kamu İhale Kurumu'nun incelemesiyle gündeme gelmişti. KİK'nin ihaleyle ilgili yaptığı incelemede, 5 firmanın birden gizli kalması gereken "aşırı düşük teklif sınır değerinde" kuruşu kuruşuna aynı teklifi vermesinin "dikkat çekici olduğu" belirtilmişti. Kararda, ihalenin "İdareler ihalelerde saydamlık, rekabet, eşit muamele, güvenilirlik, gizlilik, kamuoyu denetimi, ihtiyacın uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur" maddesine uymadığı için iptal edilmesi gerektiği vurgulanmıştı.

KİK, ihaleye katılan 68 istekliden 54'ünün teklifinin dikkate alınmamasında da "mevzuata uygun olmayan yönler" bulunduğunu belirlemişti. KİK, yetkisi olmaması nedeniyle ihaleyi iptal edemeyeceğini belirtirken mevzuata aykırılıklarla ilgili olarak gereğinin yapılması için konunun İçişleri Bakanlığı'na bildirilmesine karar vermişti.
 
Müfettişler işbaşında

İhaleyle ilgili gelişmeleri İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a bir soru önergesiyle soran CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen'e, geçen günlerde yanıt verildi. İçişleri Bakanı adına İstanbul Valisi Muammer Güler'in imzasını taşıyan yanıta göre, İSKİ Genel Müdürlüğü 5 firma tarafından aynı teklif fiyatlarının verilmesinin idarece bilinebilecek bir olay olmadığı iddiasını yineledi. Yanıtta, KİK'nin incelemesinin ardından İSKİ Yönetim Kurulu'nun 29 Ocak 2009 tarihli kararı ile müfettişlerce hazırlanacak rapor sonucuna kadar işin geçici olarak durdurulmasına karar verildiği belirtildi. Yanıt metninde, "Kamu İhale Kurumu'nun kararında belirtilen konuları araştırmak için valiliğimizce müfettiş görevlendirilmiştir" denildi.