İskitler’de Sonu Belirsiz Proje



Seçim öncesinde Ankara için gündeme getirilen projelerin çoğu şu anda utunulmuş durumda. Çok daha öncesinden işlemleri başlamış bazı projelerin ise ne zaman tamamlanacağını Anakent Belediyesi bile tahmin edemiyor. İskitler/Kazıkiçi Bostanları bölgesinde Merkezi İş Alanları (MİA) yapılması amacıyla başlatılan projenin ne zaman tamamlanacağı Anakent Belediyesi yazışmalarına göre “belirsiz.”

Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara’da ilk üretim ve tamir tesislerinin kurulduğu ve “Kazıkiçi Bostanları” olarak anılan bölgeki Demir Sanayi, Büyük Sanayi ve Ata Sanayi Anakent Belediyesi’nin istemiyle 2004 yılından itibaren boşaltılmaya başlandı. Buradaki işyerleri Ankara’nın batısına taşındı. Bazı tamirciler bir süre takım çantalarını bagajda taşıyarak bu bölgede faaliyetlerini sürdürdü. Ancak fazla tutunamadılar. Uzun süredir bölge terk edilmiş durumda. Boş dükkânlar geceleri çevre semtler için güvenlik sorununa neden oluyor. Bazı dükkânlar kaçak olarak çöp toplayıcılar ve kağıtçılar tarafından kullanılıyor. Zaman zaman bölgede fuhuş ve uyuşturucu olayları yaşanıyor, polis sık sık bölgeyi denetliyor.

Kentsel dönüşüm alanı

Bölgenin iş merkezi olması doğrultusunda Anakent Belediye Meclisi’nden 2005 yılında bir karar çıktı. Bölgenin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı olarak ilan edilmesinin ardından bazı hak sahipleri yargı yoluna başvurdu. Hak sahipleri yapılan parselasyon ve planlamaları mahkemeye taşıdılar.

Boşaltılmasının ardından bölgedeki binaların tamamına yakını boş ve kullanılmıyor. Seçimden önce bazı binalar belediyeye ait iş makinaları tarafından yıkıldı.

Bazı belediye meclis üyeleri bölgenin durumunu soru önergeleriyle gündeme getirdi. Bir grup belediye meclis üyesi, projenin aşamalarını, hak sahiplerinin yapmaları gereken bir işlem bulunup bulunmadığını ve projenin ne zaman tamamlanacağını soru önergesiyle Anakent Belediyesi’ne sordular.

Soru önergesine Anakent Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi ile Emlak ve İstimlak Dairesi Başkanlığı Kamulaştırma Şube Müdürlüğü’nden yanıtlar geldi. Sorulara her iki birim de yanıt verdi.

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın yanıtlarına göre Merkezi İş Alanları Projesi Ulus, Kızılay-Tunalı, İskitler-Kazıkiçi ve Söğütözü olmak üzere dört ana parçadan oluşuyor. Projenin ilk aşaması olarak da İskitler bölgesi belirlenmiş durumda.

‘Çelişkili ifadeler’

Projenin ne zaman tamamlanacağı sorusuna iki birimden farklı ve birbiriyle çelişen yanıtlar geldi. İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’ndan gelen yanıtta, “Birinci etap birinci kısmın 3 ila 5 yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığı” dile getiriliyor. Yanıt yazısında “Tüm MİA kentsel dönüşümün ise inşaat uygulamaları ile birlikte arz-talep durumuna göre sürdürüleceği” bilgisi veriliyor.

Aynı soruya, Emlak İstimlak Dairesi Başkanlığı Kamulaştırma Şube Müdürlüğü’nün verdiği yanıtta, projenin bitiş sürecindeki bilirsizliğe dikkat çekildi. İlgili müdürlüğün yanıtında, “Daire başkanlıklarının çalışmaları ve yargı kararları bilinmediği için şu aşamada projenin ne zaman tamamlanacağı konusunda tarih vermek mümkün olmamaktadır” değerlendirmesi yapıldı.

Proje çok tamamlanan yok

Seçimlerden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önce İstanbul ardından Ankara için çok sayıda proje açıkladı. Açıklanan projeler arasında, Anakent Belediyesi’nin tamamlayamadığı metro projeleri, Ankara’ya 500 bin kişilik yeni bir kent, yeni hastaneler, Keçiören’deki trafik sorununun tünellerle çözümü yeni bir hayvanat bahçesi gibi projeler yer alıyordu. Ancak Ankara’da yıllar önce başlayan henüz tamamlanmayan birçok proje bulunuyor. Bunlardan biri olan, Anakent Belediyesi ile TOKİ’nin ortaklaşa yürüttüğü Kuzey Ankara Projesi’ni Başbakan Erdoğan, yeni hükümeti kurma görevini Çankaya Köşkü’nden aldıktan sonra gezdi.