İskoç Parlamento Binası Stirling Ödülü İçin Aday





















Matt Weaver - Yeni İskoç parlamento binası inşaatının felaketli tarihine rağmen Stirling Ödülü için aday listesine seçildi.

Başlangıçta hiç de ünlü olmayan Holyrood binası beklenenden üç sene geç ve bütçeyi 10 kat aşarak sonunda geçen yıl tamamlanmıştı.

Fakat binanın gayet iyi belgelenmiş ve bilinen problemleri jürinin yapıyı Royal Institute of British Architects - RIBA'nın senelik Stirling Ödülü'ne aday seçmesini engellemedi. £20,000 ödül binalar için Booker ödülüne eş sayılıyor.

Bu seçim büyük ihtimalle mimarlarının uçarı, haylaz ünlerini daha da güçlendirecek. Yapıya Lord Fraser tarafından getirilen eleştirel bir sorgulama yapının inşası sırasında "felaketlere yol açacak şekilde pahalı kararlar alındığına" dikkat çekti.

£40m tutması gerekiyordu fakat kullanılan bütçe son olarak £431m oldu. Yapı İspanyol mimar Enric Miralles ve İskoç firması RMJM tarafından tasarlanmıştı.

Bina kamu idarelerini mimari açıdan hırslı yapılarla uğraşmak açısından endişelendirmişti. Ancak bina mimarlık eleştirmenleri tarafından bolca övüldü.

Jüri üyeleri binaları nasıl inşa edileceklerine göre değil mimari değerlerine göre seçtiklerine dikkat çekti.Yeni İskoç Parlamentosu yapısını da "ışıldayan mükemmelliğin ifadesi" olarak nitelediler.

Jüri ayrıca "Projenin inşasının hem orijinal müşterisi Donald Dewar hem de mimarı Enric Miralles'in hayatlarından sonra da devam etmesine rağmen yine de inşa edilmesi, hem de iyi inşa edilmesi tek bir adamın, İskoç idareci John Gibbons'un görüşüne ve bildiğinden şaşmaz kararlılığına bağlıdır." şeklindeki yorumlarını ekledi.

Kısa listedeki binalardan biri de Brighton'da Bennetts Associates tarafından yapılan Jubilee kütüphenesi. Bu yapı mimarların genel olarak iyi tasarımı boğduğunu iddia ettikleri biçimde tartışmalı bir özel girişimle inşa edildi.

Geçtiğimiz yıl Stirling ödülü daha çok "hıyar" olarak bilinen Londra'da 30 St Mary Axe ile Foster and Partners tarafından kazanılmıştı. Bu sene de Surrey, Woking'de başka bir Foster binası olan McLaren teknoloji merkezi ödüle aday.

Listedeki diğer üç bina: Leipzig, Almanya'da Zaha Hadid'in BMW Merkez Binası; Cork'ta, İrlanda'da O'Donnel ve Tuomey'nin Lewis Glucksman galerisi; ve Londra, Harlesden'de Will Alsop'un Fawood çocuk merkezi.

Kazanan bina sonbaharda duyurulacak.

Çev: Bilge Ar

Gündemdeki diğer projeleri takip etmek için haber dosyasına buradan ulaşabilirsiniz