İşkur’la El Ele Eğitim Verecek Gençleri 1500 Lira Maaşla İşe Alacak



Vaillant Türkiye, ısıtma ve gaz yakıcı cihazlar sektörünün en önemli problemlerinden biri olan kalifiye eleman yetersizliği sorununun çözümü için İşkur’la ile ortaklaşa ‘eğitim projesi’ yürütmeye başladı.

Proje kapsamında yaklaşık 2.5 ay boyunca, toplam 600 saatlik teorik-uygulamalı eğitimden geçecek gençlere minimum yüzde 50 istihdam garantisi sunulacak. Vaillant Türkiye Genel Müdürü Levent Taşkın, “Program kapsamında, ‘Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihazlar Tamir ve Bakım Servis Elemanı’ yetiştiriyoruz. İşkur ile ilk etapta 50 kişilik kursiyerlik anlaşma yaptık. Teorik eğitim başladı. En az yüzde 50’sini almayı taahhüt ettik fakat tüm kursiyerleri işe alma potansiyelimiz var” dedi.

İşkur-Vaillant ortaklığı çerçevesinde 50 gencin; İstanbul Bağcılar Endüstri Meslek Lisesi ile Vaillant bünyesindeki eğitimlerine başlandı. İlk etapta 25 gencin eğitimine başladı. Eğitim süreci için ayrılan bütçenin yüzde 80’ini İşkur, yüzde 20’sini Vaillant karşılıyor. Hafta içi 5 gün, günlük 8’er saat eğitim gören gençlere 15’er lira iaşe (harçlık) veriliyor. Vaillant, gençlerin yemek masraflarını karşılıyor.

440 saati sahada

Levent Taşkın, şunları anlattı: “Biz zaten her yıl kendi bünyemizde 50-60 genci eğitip işe alıyorduk. İşkur’un kaynak ayırdığını öğrenip işbirliği yaptık. Yılda 100-150 genci eğitip, en az 60’ını işe alma potansiyelimiz zaten vardı. Bu yıl 50 kursiyere ek olarak bir kurs daha açabiliriz. Eğitimler toplamda 600 saat, yani 75 günü bulacak. Bağcılar Endüstri Meslek Lisesi toplam 80 saat, teorik tesisat eğitimi verecek. Sertifikayı okul üzerinden verebiliyoruz. Biz de 80 saatlik teorik eğitimi veriyoruz. Sonra sahada, yani Vaillant servislerinde 440 saatlik uygulamalı eğitim vereceğiz. Ekiplerle evlere gidip sorun çözmeyi öğrenecekler. Başlangıçta minimum 1000 lira gelire sahip olurlar. Aylık gelir ilk etapta 1500 lirayı bulabilir.”

En az lise mezunu olmak gerekiyor

VAILLANT Türkiye Genel Müdürü Levent Taşkın, ‘meslek elemanı yetiştirmek istiyorum’ diye başvurulması halinde İşkur’un kaynak kullandırdığını belirterek, “İlk etapta 50 kursiyer için İşkur ile anlaştık. Bu tip işler için İşkur eleman bulmakta zorluk çekiyordu. Biz de zaten her yıl kurum içi kurslar açıyorduk. Kursa, İşkur’a kayıtlı, minimum lise mezunu gençler katılabiliyor. Düz liseden çıkmış gençlere vasıf kazandırılıyor” dedi.

Kombiye entegre-elektrik üreten cihazlar geliyor

ALMANYA merkezli ısıtma-soğutma cihazları devi Vaillant’ın, yenilenebilir enerji ve doğalgazdan elektrik üreten-kombiye entegre yeni nesil kojenerasyon cihazlarına da ciddi yatırım yaptığını bildiren Levent Taşkın, “Güneş enerjisi ve enerjisini topraktan alan ısı pompaları üreten Vaillant, mikro kojenerasyon kojenerasyon cihazlarını önümüzdeki yıl Türkiye’de satışa sunacak. Doğalgazdan elektrik enerjisi üreten cihazlar, yeni nesil kombilere entegre” dedi.