Kentsel dönüşüm ve “soylulaştırma” (gentrification) projelerinin sunduğu yeni yapı ve yerleşim alanlarını, içerdiği tüm çelişkileriyle konu eden Yusuf Murat Şen, bu olgunun toplumun çöküşünde ve bireylerdeki psikolojik semptomların belirişinde nasıl meydana geldiğini deşifre etmeye çalışıyor.
“İsimsiz”, 20x25 cm, WPC/BGA (Wet Plate Collodion / Black Glass Ambrotype)
“İsimsiz”, 24x30 cm, WPC/BGA
Sanatçı, doğal, organik ve kendiliğinden oluşmuş olan yerine, legal işgaller sonrası yükselen ve yeni vaatlerle pazarlanan ve korunaklı, elit, lüks yapıların sunumuyla gelişen yeni ilişki ve sorun ağlarını tespit etme ve sunma adına plaza, avm ve kentsel dönüşüm bölgelerinde defalarca “arazi” çalışmaları gerçekleştirdi.
İşte bu yeni ve hayali bir “mutlu yaşam” vaadiyle pazarlanan yapay ve mekanik yaşam biçimleri, sanatçının fotoğraflarına yaptığı çeşitli manipülatif müdahalelerle “Islak Kent”i oluşturuyor. Böylece “Islak Kent”, kentsel dönüşümle tekelleşen siyaset, kültür ve sosyolojik yapılar ağında sıkışan bireyin, psikolojik çöküşünü ve toplumsal minvalde yaşadıklarını/yaşananları seyircinin belleğine yerleştirmeyi amaçlıyor.
“İsimsiz”, 20x25 cm, WPC/BGA
Şen, fotoğrafların kimya ile şekillenen üretim süreci içinde tekrarlandığında bir daha yeniden oluşturulamaz imajlar kurgularken; uyguladığı teknikler arayıcılığıyla seyircisiyle akışkanlığın, eriyip yok oluşun ve yeniden varoluşun psikolojisini paylaşarak, onları dönüşümün ezici etkileriyle yüzleştirmeyi planlıyor. Böylece sanatçı, Fenton’un “Ölüm Vadisi” fotoğrafındaki sessiz savaş metaforu ile buhran ikonası “Göçmen Ana”nın depresyonunu ıslak zeminde buluşturuyor.
“Islak Kent / Wet City” sergisi, 14-30 Kasım 2014 tarihleri arasında Tophane-i Amire Kültür Merkezi Tek Kubbe Sergi Salonu’nda izlenebilir.