İsmet Okyay Son Yolculuğundaydı



Kentsel koruma ve yenileme konularında ülkemizin önemli isimlerinden biri olan Prof. Dr. İsmet Okyay’ı kaybettik. Prof. Dr. Okyay, özellikle Safranbolu Koruma İmar Planı ’yla ve koruma anlamında çabalarıyla öne çıkmış bir isimdi. Okyay, Teşvikiye Camii’nde yapılan tören sonrasında Demirciköy mezarlığında defnedildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamlayan Prof. Dr. Okyay, yüksek lisansını Paris Üniversitesi Şehircilik Enstitüsü’nde (IUUP) yaptı. Doktorasını da Paris Üniversitesi 1 (Sorbonne) de yapan Prof. Dr. Okyay’ın doktora tezi ‘Türkiye’de Şehirleşme Harekerlerinin İncelenmesine Bir Metodolojik Katkı’ başlığını taşıyordu. 

Türkiye’ye dönünce İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde öğretim üyesi olarak yer alan Prof. Dr. Okyay, 1985 – 1992 yılları arasında serbest mimar - şehir plancısı olarak çalıştı. Prof. Dr. Okyay, rahatsızlığı nedeniyle bırakmak zorunda kalana kadar Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nde ders vermeye devam etti.

Prof. Dr. Okyay’ın ICCROM _Roma (1984), ICOMOS International ve Centre de Recherche d’Urbanisme (Paris,1985) ve Fransa Kültür Bakanlığı Tarihi Kentlerin Planlaması Dairesi’nde (1994) bilimsel araştırmaları, ICOMOS_Türkiye,CIVVIH_Türkiye yönetim kurulu üyelikleri, ulusal ve uluslararsı mecralarda yayınlanmış makaleleri, “Fransa’da Kentsel Koruma / Malraux Yasası” (YEM Yay.2001) başlıklı kitabı bulunuyor.