İSO 3. İnovasyon Ödülleri Sahiplerini Buldu



İstanbul Sanayi Odası (İSO) İnovasyon Ödülleri'nin üçüncüsü, İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay'ın ev sahipliğinde yapılan törenle sahiplerini buldu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun da katıldığı ödül törenine, iş dünyası yoğun ilgi gösterdi. 'Büyük Ödül'ün sahibinin Viko olduğu törende, 'Jüri Özel Ödülü'nü HAVELSAN, 'İş Sonuçları Ödülü'nü Elvan, 'Süreç Yönetimi Ödülü'nü Organik, 'Liderlik Ödülü'nü Halavet, 'Stratejik Planlama Ödülü'nü Brisa, 'İnsan Kaynağı Ödülü'nü Kartek, 'Bilgi Ödülü'nü de Dizayn firması aldı.

Törende yaptığı konuşmada sürdürülebilir büyümenin yıllık büyüme rakamlarından daha çok önem kazandığı, yenilikçi ve sürekli bilgi, ürün ve hizmet yaratmanın öne geçtiği yeni bir küresel ekonomi dünyasında olunduğuna dikkat çeken İSO Başkanı Erdal Bahçıvan; böyle bir dünyada inovasyon bilincinin Türkiye'de geliştirilmesi ve sahiplenilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekti. Bahçıvan, ödül sistemini oluştururken çıkış noktalarının yaratıcı düşünceyi yenilikçi ürüne dönüştürme çabalarını teşvik etmek ve yenilikçi ürün geliştirmenin rekabetçi pazarlarda başarının kaçınılmaz gereği olduğu konusunda sanayicileri bilinçlendirmek olduğunu ifade etti.

Ödül sisteminin temel özelliğinin ürünler yerine, firmalar bünyesindeki inovasyon ortamının ve yaratılan inovasyon kültürünün karşılaştırılıyor ve ödüllendiriyor olması olduğu bilgisini veren Bahçıvan, şunları söyledi:

"Bu anlamda liderlik, stratejik planlama, bilgi, insan kaynağı, süreçler ve iş sonuçları olmak üzere altı kategoride gerçekleştirilen değerlendirmelerimizde, sanayi kuruluşlarına daha başvuru dosyalarının hazırlanması safhasında süreçlerini sorgulayabilmelerini sağlamayı hedefledik. İSO İnovasyon Ödülü'ne bu yıl farklı illerden ve farklı sektörlerden 32 sanayi kuruluşunun başvuru yapmış olması ve 11 kuruluşun finale kalmaya hak kazanması, hedeflediğimiz bilincin oluşturulmasına önemli katkı yapmakta olduğumuzu göstermektedir. Bu üçüncü ödül törenimiz. Henüz yolun başında olmamıza rağmen giderek artan bir ilgi görmekten büyük bir mutluluk duymaktayız".

İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay da konuşmasında, Türkiye’nin artık bir bilgi toplumu olması gerektiğini, bu yolda teknolojinin ve araştırma ve geliştirmenin önemine değindi.

Değerlendirme nasıl yapıldı?

İSO İnovasyon Ödülleri’ne gelen başvurular, ilgili sektörlerden seçilen uzman ve bağımsız değerlendirici grupları tarafından değerlendiriliyor. Değerlendirici grupları, ilk aşamada 'başvuru dosyaları üzerinden', ikinci aşamada ise 'firma ziyaretleri gerçekleştirerek' değerlendirme sürecini tamamlıyor. Değerlendirme Raporları doğrultusunda finalistlerin belirlenmesi sonrasında, ödül almaya hak kazanan başvurular jüri tarafından belirleniyor.

Değerlendirme ölçütleri

İSO İnovasyon Ödülleri’ne alınacak firmaların belirlenmesinde altı temel ölçüt kullanılıyor. 'Liderlik', 'stratejik planlama', 'bilgi', 'insan kaynağı', 'süreçler' ve 'iş sonuçları' ana başlıklarından oluşan temel ölçütler, odağında inovasyon yaklaşımı olmak sureti ile firmalar bünyesinde bu başlıklar çerçevesindeki yaklaşımlar, uygulamalar ve bu uygulamalar neticesinde elde edilen iş sonuçlarını değerlendirmeyi amaçlıyor.