İSO Başkanı Küçük: 2010 Kayıpları Telafi Edebildiğimiz Bir Yıl Olacak



İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) ''Sürdürülebilir Rekabet Gücü / Sanayi ve Ekonomide Yapısal Dönüşüm'' temasıyla düzenlediği ''9. Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi'', 7-8 Aralık 2010 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. İki gün sürecek kongrenin açılış konuşmalarını Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yapması bekleniyor. 5 oturumun gerçekleştirileceği kongrenin konuşmacıları arasında Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, Harvard Üniversitesi Uluslararası Kalkınma Merkezi Direktörü Prof. Ricardo Hausmann ve The Financial Times Gazetesi Uluslararası Ekonomi Editörü Alan Beattie de yer alıyor. Kongre ile paralel olarak gerçekleştirilecek İnovasyon Sergisi'nde de, sanayi kuruluşları, üniversiteler ve araştırma kurumlarının yenilikçi ürün ve sonuçlanmış projeleri ile girişim sermayesi gibi inovasyonun finansmanına aracılık eden destek hizmetlerinin tanıtım standları yer alacak.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, kongre ve sergiye ilişkin düzenlediği basın toplantısında, ilk kongreyi gerçekleştirdikleri 2002 yılında Türkiye ekonomisinin ağır bir ekonomik krizi henüz geride bıraktığını, gelişmelerin ne yönde olacağının belirsiz olduğunu, ancak 2002'den itibaren ekonominin hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini anlattı. Küçük, ilk 6 kongreyi düzenledikleri 2002-2007 yılları arasında küresel ekonomide rüzgarların son derece ılıman olduğunu, 7. kongrede, 2008 yılında ise küresel ekonomide adeta bir fırtına koptuğunu, ılıman iklimin yerini belirsizliklerle dolu ve gayet sert koşullara bıraktığını söyledi. 8. kongreyi belirsizliklerin devam ettiği ancak en kötünün geride bırakıldığı yönündeki kanaatin giderek yaygınlık kazandığı bir atmosferde gerçekleştirdiklerini kaydeden Küçük, 2010 ile birlikte küresel ekonomide taşların nispeten yerine oturduğunu, krizden çıkış sürecinde Türkiye'nin dikkati çekici bir başarı ortaya koyduğunu kaydetti.
    
Avrupa'daki en yüksek büyüme oranı
    
Tanıl Küçük, ''Bu başarıda sanayimizde 2009 Aralık ayından bu yana 10 aydır kesintisiz olarak devam eden üretim artışı önemli rol oynamıştır. Pazartesi günü açıklanan eylül ayı sanayi üretim verileri, üçüncü çeyrekte de büyümenin oldukça yüksek geleceğine işaret eder niteliktedir. Bu veriler ışığında 2010 yılını yüzde 6,5 - 6,8 aralığında bir büyüme ile kapatacak gibi görünüyoruz. Sanırım bu da Avrupa'daki en yüksek büyüme oranı olacak. 2009'da yüzde 4,7 küçülmüştük. Dolayısıyla 2010 kayıpları telafi edebildiğimiz bir yıl olacak ki bu ayrıca önemlidir'' diye konuştu.
    
2010'da tüm dünyada büyüme kaydedileceğinin öngörüldüğünü belirten Küçük, büyümede rakamların olumlu olsa da küresel ekonomide belirsizliklerin henüz tam anlamıyla sona ermediğini, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın birkaç gün önce yaptığı bir açıklamada, ikinci küresel dalga olasılığına işaret etmesinin bu anlamda dikkati çekici olduğunu vurguladı.
    
Küresel sistemde restorasyon eğiliminin çok güçlü olmadığını, aksine, yeni belirsizliklere kapı aralayan gelişmelerin ortaya çıktığını gördüklerini ifade eden Küçük, önümüzdeki hafta Güney Kore'de G-20 Zirvesi'nin yapılacağını, ancak dünya kamuoyunun bu zirvede kur savaşları başta olmak üzere küresel ekonomideki sorunlara çözüm geliştirileceği konusunda çok da ümitli olmadığını, belirsizliğin devam edecek gibi göründüğünü söyledi.
    
''Değişim sanayimizin lehine olmalı''
    
İSO Başkanı Küçük, çağımızın, hızlı değişim çağı olduğunu belirterek, ''Değişim, ülkemizin ve sanayimizin lehine olabilmeli. Her yıl gerçekleştirdiğimiz sanayi kongrelerimizi, dünyadaki bu hızlı değişimi anlamak ve sanayimizi hazırlamak yönünde bir çaba olarak değerlendirebiliriz. Tüm faaliyetlerimizde sanayimizin sorunlarını gündemde tutmanın gayreti içindeyiz'' şeklinde konuştu. Kongrelerde prensip olarak, sanayinin meselelerini hem makro ölçekte, yani küresel ekonomide ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler bağlamında hem de mikro ölçekte, işletmeler düzeyinde ele aldıklarını bildiren Küçük, konuşmasını tamamlarken, bugünün anlam ve önemine istinaden, Cumhuriyetimizin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü, rahmet, minnet ve şükranla andığını, hatırası önünde saygıyla eğildiğini ifade etti.

Küçük, soruları yanıtlarken de, kongrelerinde kendilerine yönelik bir arayış içinde olduklarını, rekabet güçlerinin artması için de hükümetlerden, ekonomi yönetimlerinden taleplerde bulunmaya devam edeceklerini belirterek, ''Türkiye'nin geldiği bu noktada Türk sanayicisinin çok büyük özverisi var. Beklentimiz; bu çabamızın gerçekleşecek makro ve mikro reformlarla desteklenmesidir'' dedi.

2011 yılı Haziran ayında genel seçimlerin yapılacağını hatırlatan Küçük, ''Seçim sürecine kadar en azından o mikro reformların gerçekleşmesini talep etmeye devam edeceğiz. 2007 yılı genel seçim öncesinde de 'önümüzde çok kısa bir süre var. Beklentimiz makro reformların gerçekleşmeyeceği yönünde, en azından mikro reformlar gerçekleşsin' demiştik. 2007-2010... Geldiğimiz noktada baktığımızda biz aynı şeyleri devam ettiriyoruz. Bence bu ilgisizliğin sebebini hep beraber bulmamız gerekiyor'' diye konuştu.
    
İSO Genel Sekreter Yardımcısı Gonca Ündül de ''9. Sanayi Kongresi ve İnovasyon Sergisi''nin ayrıntılarına ilişkin bilgi verdi.