"İspanya'da Emlak Krizi 15 Yıl daha Sürer"



RR de Acuna & Asociados adlı danışmanlık şirketinin 2013 Emlak Piyasası Raporu'na göre, 2008 yılından bu yana emlak fiyatlarında yüzde 30'luk bir düşüş yaşandığı belirtilerek, gelecek 5 yılda benzer bir düşüşün süreceği, ondan sonraki 10 yılda ise durağan veya ekside kalan bir piyasa olacağı tahmininde bulunuldu. Raporla ilgili bilgi veren danışmanlık şirketinin yöneticilerinden Fernando Rodriguez ve Rodriguez de Acuna, ''2017 yılında emlak fiyatları, 2008'in yarısı olacak. Ondan sonraki dönem için net bir tahmin yapmak zor olsa da, talebin çok düşük olacağını söyleyebiliriz'' ifadelerini kullandı.

CNN Türk'ün haberine göre, mevcut durumda İspanya'da yeni ve ikinci el toplam 1,7 milyon konutun bulunduğu belirtilen raporda; 2012 yılı rakamlarına göre sadece 259 bin 379 satış yapıldığının altı çizildi. Ayrıca, inşaat halinde olan 400 bin yeni konutun bulunduğu ve ipotek mağdurlarından dolayı 150 bin kadar konutun da hacizli olduğu hatırlatıldı.

İstatistik verilerde ayrıca, 2012 yılında İspanya kıyılarında sadece 14 bin yazlık evin satıldığı, ülke genelinde 5 bin kadar belediyede evlerin inşaat değerlerinin altında satışa çıkarıldığı, konut fiyatlarının en çok Toledo, Malaga, Cantabria bölgesi, Cadiz, Alicante, Murcia'da düşmesi, işsizliğin artması, doğum ve evlilik oranlarının düşmesi, İspanyol gençlerin iş aramak için yurt dışına çıkması gibi sebeplerden dolayı yeni konutlara olan talebin yıllık 200 binin altına düşmesi dikkati çekti.