İspanyol Konsorsiyumu, Mekke-Medine Hızlı Tren Hattının Yapımı ve İşletmesi için İmzayı Attı



Mekke ve Medine kentleri arasındaki hızlı tren hattının inşası ve işletilmesi ihalesini kazanan İspanyol konsorsiyumu, Suudi Arabistan hükümeti ile bugün anlaşmayı imzaladı.

12 İspanyol firmasından ve 2 Suudi firmasından oluşan konsorsiyum, 6 milyar 736 milyon avro ile kazandığı ihale kapsamında, 450 kilometrelik Mekke-Medine yolunu hızlı trenle 2,5 saate indirecek. İspanyol haber ajansı EFE'de verilen bilgilerde, Suudi Arabistan'ın kutsal iki şehrini birleştiren hattan, dini açıdan özel olan zamanlarda günde 160 bin yolcu taşınmasının öngörüldüğü ifade edildi.

1 Ekim 2006 tarihinde açılan ve uzun bir dönemden sonra 26 Ekim 2011'de sonuçlanan ihaleyi İspanyol konsorsiyumunun kazanmasından dolayı bugünkü imza törenine İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo ve Bayındırlık Bakanı Ana Pastor'un da gittiği bildirildi.

Bayındırlık Bakanı Pastor yaptığı konuşmasında, ''özellikle ekonomik açıdan zor günlerin yaşandığı bu dönemde İspanyol firmalarının uluslararası projelerde yer almasının çok önemli olduğunu'' söyledi.

Mekke-Medine hattındaki hızlı tren hattını yapacak İspanyollar, 300 km/saatte hızın üzerine çıkan 35 adet hızlı tren tedarik ederek, 12 yıl boyunca bu hattın işletmesini ve bakımını üstlenecek.