İsrail Yeni Konutlarda Geri Adım Atmıyor



İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, uluslararası toplumun, Yahudi yerleşim birimi inşasını durdurma çağrılarını reddetti. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ile görüştükten sonra basın toplantısı düzenleyen Lieberman, "Yahudilerin Doğu Kudüs'te inşaat yapmasını engelleme talebi kesinlikle akılcı değildir. Bu talebin, uluslararası toplum için İsrail'i suçlamak, baskı uygulamak ve akılcı olmayan şeyler istemek için bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Bu tıpkı Arapların (Yahudi çoğunluğun yaşadığı) Batı Kudüs'ten ev almalarını engellemek gibi birşey, o zaman İsrail'e ırkçı devlet denir" ifadesini kullandı.

Ashton da sadece, İsraillilerle Filistinlilerin "mümkün olan en kısa sürede" müzakerelere başlamasını dilemekle yetindi.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığının, yeni Yahudi yerleşim birimleri projesiyle ilgili olarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan hala resmi bir cevap beklediği bildirildi. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Ortadoğu Dörtlüsü'nün toplantısı için Moskova'ya hareketinden kısa bir süre önce açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mark Toner, "Hala bir cevap bekliyoruz. Cevap hala gelmedi. Telefon görüşmesi olmadı" dedi.

Bununla birlikte, Netanyahu'nun makamından bugün yapılan açıklamada, Netanyahu'nun ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı aradığı belirtilmiş ancak, görüşmenin içeriği hakkında bilgi verilmemişti.